Wat is een stoma niet?
Een stoma is geen ziekte of aandoening. Het is een oplossing voor een probleem dat je hebt met ontlasting. Een stoma kan klachten voorkomen of wegnemen. Dat verbetert de kwaliteit van leven.
Een stoma is geen ziekte of aandoening. Het is een oplossing voor een probleem dat je hebt met ontlasting. Een stoma kan klachten voorkomen of wegnemen. Dat verbetert de kwaliteit van leven.
De stoma is een kunstmatige uitgang voor je darmen of urinewegen. Wanneer kom je in aanmerking van een stoma? Je krijgt een stoma als ontlasting of urine het lichaam niet meer via de natuurlijke weg kan of mag verlaten. Een stoma kan worden aangelegd wanneer je bijvoorbeeld in de gezondheidssituatie bevindt met darmontstekingen, darmkanker, blaaskanker, beschadiging van de darm, incontinentie of aangeboren afwijkingen . Een stoma kan tijdelijk of blijvend nodig zijn.
Een stoma zorgt dat urine of ontlasting je lichaam kan verlaten. Normaal verlaten deze het lichaam via de anus of via de plasbuis. Na een stoma-operatie neemt de stoma die functie over.
Er zijn drie verschillende soorten stoma’s: colostoma’s, ileostoma’s en urinestoma’s. Een colostoma is een stoma voor de dikke darm. Een ileostoma is een stoma voor de dunne darm en een urinestoma vormt een uitgang vanaf de urineleiders of de blaas. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende stoma’s.
Een stoma wordt gemaakt met lichaamseigen materiaal. Bij een darmstoma maakt de chirurg een opening in de buikwand. Daarna brengt hij een deel van de darm door die opening naar buiten. In die darm maakt de chirurg een incisie. Vervolgens wordt de darm dubbelgeslagen en aan de buikwand vastgehecht. Later groeit de darm vast. De darm vormt zo een opening. Bij een urinestoma gebruikt de chirurg een stukje van de dunne darm om de urinewegen of blaas met de buitenwereld te verbinden.
De stoma vormt een rode uitstulping op de buik. Je ziet het stukje darm dat op de buikwand is vastgegroeid. De darm vormt een opening, met daar omheen rood weefsel. Dit weefsel heeft een slijmvlies dat lijkt op de binnenkant van je mond. Het darmstoma zal daardoor wat glimmen en vochtig aanvoelen.
Het grootste deel van de tijd draag je opvangmateriaal over je stoma. Je ziet de stoma zelf weinig. Het opvangmateriaal bestaat uit een huidplak en een stomazak (of een combinatie van die twee). Daarover draag je kleding. De juiste kleding vinden kan een uitdaging zijn. Wil je dat je stomamateriaal past bij je kleding? Bijvoorbeeld bij het zwemmen of sporten? Lees dan hier verder: kleding stoma tips.
Een stoma heeft geen sluitspier, waardoor ophouden van de ontlasting of urine niet mogelijk is. Daarom wordt rond de stoma een opvangzakje geplakt. Hierin komt de ontlasting of urine terecht. Er is opvangmateriaal beschikbaar in verschillende soorten en maten. Daarover lees je meer op deze pagina: opvangmaterialen stoma.
Het krijgen van een stoma is een ingrijpende gebeurtenis, met een grote impact op het dagelijks leven. Maar uit ervaring weten we dat onze patiënten een flinke dosis veerkracht hebben en – met vallen en opstaan – leren omgaan met hun stoma. Bovendien sta je er niet alleen voor. MediReva helpt en ondersteunt je waar mogelijk.
Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Bij MediReva helpen we al meer dan 40 jaar mensen bij het verzorgen van een stoma. We weten precies wat je nodig hebt!
📞 043 – 3690 820