Kleding en een stoma

Een stoma levert qua kleding uitdagingen op. Onder je kleren zit je stomazakje en dit mag niet bekneld raken. Er is veel kleding die de doorstroom van je stomamateriaal in de weg zit. Strakke broeken, bijvoorbeeld, riemen of kleren van stugge stof.

Wellicht maak je je zorgen dat anderen je stomazakje kunnen zien. Dat is geen prettig gevoel en het kan je erg onzeker maken. Gelukkig zijn stomahulpmiddelen tegenwoordig steeds vernuftiger. Als je materialen en hulpmiddelen gebruikt die afgestemd zijn op de vorm van jouw lichaam is het stomazakje nagenoeg onzichtbaar.

Hulpmiddelen kunnen je helpen. Je kledingkeuze ook. Lees hieronder onze tips bij het kiezen van kleding als je een stoma hebt.

Tip 1: Test de kleding

Met je stoma de paskamer in? Doen! Trek de kleding aan en let erop hoe de kleding rondom je stoma valt. Ga ook een paar keer zitten en staan. Zo weet je zeker dat de kleding niet knelt.

Tip 2: Kies kleding die je makkelijk kunt wassen

Hoe goed je je  stoma ook verzorgt en afplakt: je houdt kans op lekkages. Het is daarom zonde om kleding te kopen die je na één keer lekken weg moet gooien. Kies voor materialen die je kunt wassen en die mooi blijven na het wassen.

Tip 3: Kleding stoma: kies een patroon of kleur

Wil je niet dat anderen je stomazakje zien zitten? Kies dan kleding met een patroon of verschillende kleuren. De contouren van je stomazak vallen zo weg in je kleding. Met een egale stof zie je meer van wat er onder je kleren zit vanwege de schaduwwerking.

Tip 4: Draag rekbare stoffen

Stretch is the way to go voor stomadragers. Niet alleen omdat de stof zich vormt naar je stomazak, maar ook omdat het minder moeite kost om je kleding aan en uit te trekken. Dat maakt het vervangen of legen van je stomamateriaal makkelijker.

Tip 5: Kleed je stoma aan met een stomahoesje

Soms wil je zo weinig mogelijk van je lichaam bedekken. Bij warm weer, als je gaat sporten of als je wilt zwemmen is een stomahoes (ook wel pouch cover) een mooie uitkomst.

Een stomahoesje maak je vast om je stomazak. Je kunt een eigen kleur kiezen of zelf een ontwerp maken voor je stomahoesje. Je stomamateriaal wordt zo een onderdeel van je outfit. Met een stomahoes ziet je stoma er gelijk een stuk minder ‘medisch’ uit. Dat is wel zo fijn als je goed voor de dag wilt komen in je zwembroek, bikini of sportoutfit.

Wil je meer lezen over zwemmen met een stoma?: sporten met een stoma.

Verder lezen over kleding voor stoma?

Je vindt meer informatie over stoma-vriendelijke kleding op deze pagina: kleding kopen als je een   hebt. Hier vind je ook een overzicht van kledingwinkels die gespecialiseerd zijn in kleding voor stomadragers.

Heb je vragen?

Bijvoorbeeld over stoma-kleding voor heren, of broeken die je tijdens het revalideren kan dragen? We helpen je graag bij MediReva. Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Bij MediReva ondersteunen we al meer dan 40 jaar mensen bij het verzorgen van een stoma. We weten precies wat je nodig hebt!

📞 043 – 3690 820