Een stoma-opvangsysteem bestaat grofweg uit een stomazak en een huidplaat. De huidplaat gebruik je om de zak aan je buik vast te maken. De variatie in stomazakjes en huidplaten is groot. Welke opties er zijn, ontdek je op deze pagina.

Er zijn twee verschillende opvangsystemen: het eendelige systeem en het tweedelige systeem. Lees meer over de verschillen tussen deze systemen op deze pagina: stomasysteem: eendelig of tweedelig.

Stomazakjes

Opvangzakjes zijn er in verschillende soorten. Een klein stomazakje voor kinderen of voor bij het sporten of andere kortdurende activiteiten. En een grote stomazak voor veel en dunne ontlasting of urine. Ook zijn er open en gesloten zakjes. Beide hebben meestal een koolstofluchtfilter.

Stomazak: open of dicht

Open zakjes zijn aan de onderkant open. De opening sluit je af met een klittenbandsluiting of een speciaal klemmetje. Het legen is eenvoudig: je maakt de sluiting los en je kunt de ontlasting lozen in de wc. Open zakjes gebruik je meestal bij dunne of brijige ontlasting, bijvoorbeeld na de operatie en bij ileostoma’s.

Gesloten zakjes zijn rondom helemaal dicht. Meestal worden ze gebruikt bij een vastere ontlasting, veelal bij een colostoma. Gesloten eendelige zakjes zijn ook verkrijgbaar in een doorspoelbare uitvoering. Je kunt ze dan geheel of gedeeltelijk in het toilet werpen. Alle andere zakjes werp je gewoon in een afvalemmer.

Urinezakjes

Urinezakjes hebben een kraantje (tapje) aan de onderkant. Hierdoor kun je ze makkelijk legen in het toilet. Aan het kraantje kun je ook een zak (zoals een urine-nachtzak) aansluiten met een grotere opvangcapaciteit. Alle urinezakjes hebben een terugslagventiel, waardoor de geloosde urine niet terug naar de stoma loopt.

Huidplaten stoma

Huidplaten zijn er in verschillende vormen: rond, vierkant en ovaal. Allemaal zijn ze even goed, maar de een past soms net wat beter op de buik dan de ander. Dat is een kwestie van proberen. De huidplaat beschermt de stoma en huid tegen irritaties. Huidplaten hechten op elke ondergrond. Je kunt ze ook op een vochtige, geïrriteerde huid plakken.

Vlakke huidplaat stoma

Vlakke huidplaten zijn geschikt voor ongecompliceerde stoma’s, die goed boven huidniveau liggen. Ook als je een wat strakkere buik hebt met niet te diepe plooien, zijn deze huidplaten geschikt.

Bolle huidplaat stoma

Bolle huidplaten zijn geschikt als je stoma wat dieper (op of onder huidniveau) ligt. Bijvoorbeeld als je een wat slappere buik hebt of veel huidplooien of littekens. De bolle huidplaat oefent druk uit, waardoor de stoma wordt opgelicht en boven het huidniveau komt te liggen. Op die manier kun je de stoma goed aansluiten op het opvangsysteem en voorkom je lekkages. Een bolle huidplaat noemen we ook wel convex.

Opvangmaterialen kiezen

Afhankelijk van het soort en de plaats van de stoma en jouw persoonlijke voorkeur, kies je samen met de stomaverpleegkundige uit het ziekenhuis het meest geschikte opvangmateriaal. Overleg met je stomaverpleegkundige welk stomazakje en welk type huidplaat het beste bij je stoma past.

Meer weten?

Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Bij MediReva helpen we al meer dan 40 jaar mensen bij het verzorgen van een stoma, dus ze weten precies wat je nodig hebt!

📞 043 – 3690 820