Verschil eendelig en tweedelig systeem voor stoma

Een opvangsysteem voor een stoma bestaat meestal uit twee componenten: een stomazak en een sticker of huidplaat, waarmee je de zak aan je buik vastmaakt. Het verschil tussen eendelige en tweedelige systemen is de manier waarop de zak vast zit aan de huidplaat.

Bij een eendelig systeem zijn de stomazak en de huidplaat één geheel. Je kunt de stomazak niet vervangen zonder de huidplaat te vervangen.

Bij een tweedelig systeem kan je de zak losmaken van de huidplaat. Je kunt de stomazak vervangen, terwijl je de huidplaat laat zitten.

Eendelig systeem stoma

De naam zegt het al; eendelige systemen voor je stoma bestaan uit één onderdeel. Omdat dit opvangsysteem één geheel is, is het plat en vormt het zich gemakkelijk naar je lichaam. Ga je het stomazakje verwisselen? Dan moet je het gehele systeem vervangen. Dus de huidplaat én het stomazakje.

Tweedelig systeem stoma

Een tweedelig systeem voor een stoma bestaat uit een huidplaat en een los stomazakje. Het zakje kun je klikken of plakken op de huidplaat. Het voordeel van dit systeem is dat de huidplaat een aantal dagen kan blijven zitten. Het stomazakje wissel je eenvoudig als het vol is of als je behoefte hebt aan een groter of kleiner zakje, bijvoorbeeld tijdens het sporten.

Opvangsystemen aanbrengen

Wil je weten hoe je een eendelig of tweedelig systeem op je stoma aanbrengt? Lees dan onze stap-voor-stap instructies:

Instructievideo’s

Neem eens een kijkje bij de instructievideo’s in ons kenniscentrum. Daar laten we je stap voor stap zien hoe je verschillende hulpmiddelen en verzorgingsmaterialen optimaal gebruikt. Je kunt zoeken op type materiaal en merk: bekijk de instructievideo’s.

Hulpmiddelen

Krijg je een stoma en wil je je leven wat makkelijker maken? Lees dan meer over de beschikbare hulpmiddelen. Je vindt een lijst met de meestgebruikte op deze pagina: stoma hulpmiddelen.

Meer weten?

Heb je vragen over jouw stoma en een eendelig of tweedelig systeem? Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Bij MediReva helpen we al meer dan 40 jaar mensen bij het verzorgen van een stoma, dus ze weten precies wat je nodig hebt!

📞 043 – 3690 820