Instructies eendelig opvangsysteem aanbrengen

Er zijn eendelige opvangsystemen voor colostoma’s, ileostoma’s en urostoma’s. Bij het eendelige opvangsysteem plak je het zakje met kleeflaag rechtstreeks op de huid rond de stoma. Het zakje voor een colostoma is gesloten. Bij een ileostoma is het zakje aan de onderkant open. Dit zakje wordt met een clip of klittenbandsluiting gesloten. Bij de urostoma is het zakje aan de onderkant met een kraantje afgesloten.

Het eendelige systeem heeft als voordeel dat het beter met je lichaam meebeweegt. Omdat de zak en de sticker één geheel zijn, is het systeem wat platter. Het valt dus minder op dat je een stoma draagt.

Eendelig opvangsysteem aanbrengen: tips

  1. Wees secuur met het knippen van de opening in het eendelig materiaal. Het zou zonde zijn als je per ongeluk een gaatje in het stomazakje prikt.
  2. Wees oplettend qua veranderingen rondom je stoma of lekkages. Bekijk elke keer de huid rondom de stoma goed, evenals de plak die je eraf haalt. Is de plak aangetast bij de opening? Of is er ontlasting of urine onderdoor gelopen? Ga direct na hoe dit komt om huidproblemen te voorkomen.
  3. Leg tijdens de verzorging de huidplaat alvast op een warme plek om op te warmen. Bijvoorbeeld onder je kleding.
  4. Druk als je klaar bent de huidplaat zeker 30 seconden aan met de hand. Zo heeft deze genoeg tijd om te hechten.

Stomazak vervangen eendelig systeem

Voor een eendelig systeem vervang je de stomazak minstens één keer per dag, afhankelijk van het soort stoma dat je hebt. Je vervangt de stomazak en de huidplaat in één keer. Hoe leeg je een ileo of urozakje van een eendelig opvangsysteem? Dat lees je op deze pagina: instructies vervangen stomazak eendelig.

Hulp nodig?

Heb je net een stoma, of ben je van materiaal gewisseld? Stel ons je vragen! Wij helpen je graag bij het aanbrengen van een eendelig opvangsysteem voor je stoma. MediReva ondersteunt stomadragers al meer dan 40 jaar. Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers via:

📞 043 – 3690 820