
Handige instructievideo’s
Bekijk eens de instructievideo’s in ons kenniscentrum. Daar laten wij stap voor stap zien hoe je onze verschillende hulpmiddelen en verzorgingsmaterialen optimaal gebruikt.
Bekijk eens de instructievideo’s in ons kenniscentrum. Daar laten wij stap voor stap zien hoe je onze verschillende hulpmiddelen en verzorgingsmaterialen optimaal gebruikt.
Een goede voorbereiding is het halve werk – ook bij de dagelijkse verzorging van je stoma. Zorg dat je de volgende materialen bij de hand hebt :
Het is raadzaam om tijdig je stomamateriaal te bestellen. Zo voorkom je dat je zonder materiaal zit.
Bij het eendelig opvangsysteem plak je het zakje met kleeflaag rechtstreeks op de huid rond de stoma. Het zakje voor een colostoma is gesloten. Bij een ileostoma is het zakje aan de onderkant open en wordt met een clip of klittenbandsluiting gesloten. Bij de urostoma is het zakje aan de onderkant met een kraantje afgesloten.
Leeg het zakje als het voor een deel gevuld is in de wc. Je kunt daarbij half op de wc zitten en het zakje zijdelings in de toiletpot legen. Ook kun je normaal op de wc zitten en het zakje tussen de benen door legen. De enige benodigdheden hierbij is toiletpapier (je kunt kraanwater gebruiken).
Instructie
Dagelijks kun je een nieuw opvangzakje aanbrengen. Het verschonen gaat als volgt:
Benodigdheden
Instructies
Een tweedelig opvangsysteem bestaat uit een huidplaat met losse verwisselbare zakjes. Deze zakjes worden niet rechtstreeks op de huid geplakt, maar aan de huidplaat bevestigd. Het zakje voor het colostoma is gesloten aan de onderzijde. Het zakje voor het ileostoma is open aan de onderkant en kun je sluiten met klittenband of sluitclip. Het zakje voor het urostoma heeft een kraantje. De huidplaat vervang je in principe 2 tot 3 keer per week. Het zakje vervang je elke dag.
Benodigdheden
Instructies
Je kunt dagelijks een nieuw opvangzakje aanbrengen.
Benodigdheden
Instructie
Leeg het zakje als het voor een deel gevuld is in de wc. Je kunt daarbij half op de wc zitten en het zakje zijdelings in de toiletpot legen. Ook kun je normaal op de wc zitten en het zakje tussen de benen door legen.
Instructie
De verzorging van een colostoma is ongeveer gelijk aan die van een ileostoma. Over het algemeen is de zorg iets gemakkelijker, vooral omdat de stoma minder frequent produceert. Een colostomazakje kun je niet legen, aangezien het een dicht zakje is. Doe het zakje met inhoud en al in een wegwerpzakje en deponeer het bij het restafval.
Koolstoffilter afplakken
Alle zakjes voor een colostoma en ileostoma hebben een koolstoffilter om bolling van het zakje door gasvorming tegen te gaan. Als er stickers bij de stomazakjes zitten, kun je de filter hiermee afplakken als je gaat zwemmen of in bad gaat. De werking van deze filter gaat verloren als deze nat wordt.