Lijst met instructies voor stoma verzorgen

Hier vind je een lijst met instructies voor de verzorging van een stoma. Volg de instructies die passen bij jouw stoma en het opvangsysteem dat je gebruikt.

 

 

Verzorging stoma: instructievideo’s

Er zijn verschillende fabrikanten die hulpmiddelen en verzorgingsmaterialen voor stoma’s produceren. De manier van aanbrengen en verzorgen kan per fabrikant verschillen. In ons kenniscentrum hebben we de instructievideo’s van verschillende types en merken gebundeld. Zoek jouw merk en bekijk de instructies voor een stoma.

Bekijk de instructievideo’s voor de verzorging van stoma’s.

Hoe vaak moet je je stomamateriaal vervangen?

Het opvangmateriaal voor je stoma bestaat uit twee onderdelen: de stomazak en de huidplaat. Bij een eendelig systeem zitten deze onderdelen aan elkaar vast. Dit systeem kan je alleen als geheel vervangen en doe je minimaal één keer per dag.

Een tweedelig systeem bestaat uit een losse huidplaat en een losse zak, die je eventueel onafhankelijk vervangt. In de meeste gevallen vervang je de stomazak één keer per dag. De huidplaat van een tweedelig systeem kan langer blijven zitten. Die vervang je twee of drie keer per week.

Wil je meer weten over de verschillen tussen opvangmaterialen? Bezoek dan deze pagina:  stoma opvangmaterialen eendelig of tweedelig.

7 tips om een stoma te verzorgen

Met deze tips heb je minder kans op huidirritatie en lekkages. Dat maakt de verzorging van je stoma een stuk aangenamer.

Tip 1: kies een goed moment 
Verzorg je stoma op een moment dat hij het minst productief is. Dit moment kun je zelf het beste inschatten.

Tip 2: neem de tijd
Neem de tijd om je stoma te verzorgen. Als je dit gehaast doet, is er een kans dat je de huidplaat eerder moet vervangen. Bijvoorbeeld, doordat hij niet goed hecht aan de huid en er daardoor ontlasting of urine onder de plak komt.

Tip 3: wees secuur
Wees secuur met het knippen van de opening in het eendelig materiaal. Het zou zonde zijn als je per ongeluk een gaatje in het stomazakje prikt.

Tip 4: wees alert op veranderingen
Let op veranderingen rondom je stoma of lekkages. Bekijk elke keer de huid rondom de stoma goed. Bekijk ook de plak die je eraf haalt. Is de plak aangetast bij de opening? Of is er ontlasting of urine onderdoor gelopen? Zo ja, hoe komt dit?

Tip 5: controleer je mal
Controleer geregeld of de mal van je stoma nog klopt. Het rondje in de plak moet je één tot twee millimeter groter knippen dan de omvang van de stoma. Bij een colostoma mag dit ietsje groter zijn.

Tip 6: warm je huidplaat op
Leg tijdens de verzorging de huidplaat alvast op een warme plek om op te warmen. Bijvoorbeeld onder je kleding.

Tip 7: lang aandrukken
Druk als je klaar bent de huidplaat zeker 30 seconden aan met de hand. Zo geef je de plaat goed de tijd om te hechten.

Voor meer tips voor het behandelen van een stoma of omgang met een stoma.