Let op: Dit zijn instructies voor het vervangen van een eendelig systeem.  Heb je een tweedelig opvangsysteem? Bekijk dan deze pagina: aanbrengen stomazakje tweedelig.

Stomazakje vervangen of legen?

Heb je een colostoma? Dan vervang je de stomazak altijd. Heb je een ileostoma of een urostoma? Dan zijn er stomazakjes met een sluiting die je kunt legen. Het is niet nodig om de zak altijd te vervangen als hij vol is. Hier lees je meer over het legen van een stomazak: ileozakje of urozakje legen.

Voor alle soorten stoma’s raden we je aan om je stomazak dagelijks één keer te vervangen. Zo voorkom je lekkages door slijtage en beweging. Daarnaast is de huidplaat van een eendelig systeem meestal niet geschikt om meerdere dagen te blijven zitten.

Benodigdheden stomazak vervangen 

Dit heb je nodig om een stomazak te vervangen van een eendelig systeem:

  1. Nieuw stoma opvangzakje;
  2. Malletje, schaar en pen (als de huidplaat niet op maat geleverd is);
  3. Droge en natte gazen (je kunt kraanwater gebruiken);
  4. Afvalzakje.

Aanbrengen nieuw stomazakje

Dagelijks kun je een nieuw opvangzakje aanbrengen. Het verschonen gaat als volgt:

1: Verwijder het oude opvangzakje

Werk van boven naar beneden. Maak aan de bovenkant eerst een klein stukje van de kleeflaag los. Houd dit vervolgens met één hand vast en duw met de andere hand zo op de huid, dat het opvangsysteem loskomt van de buik.

2: Dek de stoma af met een nat gaasje

Zo voorkom je dat er ontlasting uit je stoma stroomt tijdens het vervangen.

3: Gooi het stomazakje weg

Vouw het zakje naar binnen toe dubbel en deponeer het in het afvalzakje. Als je (bij de ileostoma) de sluitclip afspoelt, kun je deze opnieuw gebruiken.

4: Huid reinigen en drogen

Reinig de huid en de stoma met natte gazen. Droog de huid rond de stoma met een droog gaasje.

6: Nieuwe stomazak voorbereiden

Verwijder het beschermpapier van de kleeflaag van het nieuwe stomamateriaal.

7: Nieuwe stomazak aanbrengen

Trek de huid van de buik strak. Vouw het zakje voor de helft naar buiten toe. Breng het vervolgens rondom de stoma aan. Als je het zakje dubbelvouwt kun je goed zien of de huidplaat onder tegen de stoma past.

8: Aandrukken en afsluiten

Druk alles goed aan en controleer of het opvangsysteem goed vast zit. Sluit eventueel het zakje aan de onderkant met behulp van het kraantje (urostoma), de sluitclip of het klittenband (ileostoma).

Vragen bij het vervangen?

MediReva ondersteunt stomadragers al meer dan 40 jaar met deskundig advies. Heb je vragen bij het vervangen van een stomazak van een eendelig systeem? Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers via:

📞 043 – 3690 820