Colostoma verzorgen

Het is belangrijk dat je de colostoma schoon houdt en het opvangmateriaal regelmatig vervangt. Dat voorkomt huidirritatie rond je stoma. Ook voorkom je met tijdig vervangen lekkages en geurtjes.

Voor een colostoma zijn er twee soorten opvangsystemen beschikbaar:

  1. Een eendelig systeem, waarbij je de opvangzak en de huidplaat in één keer vervangt.
  2. Een tweedelig systeem, waarbij je de opvangzak los kunt koppelen van de huidplaat.

 

Over het algemeen geldt dat je de stomazak één keer per dag moet vervangen. De huidplaat kan bij een tweedelig systeem langer blijven zitten. Je vervangt deze twee of drie keer per week. Wil je weten hoe je opvangmaterialen aanbrengt of vervangt? Bekijk dan deze pagina’s:

 

Let op: de instructies voor een colostoma-opvangsysteem verschillen soms per merk en type.

Huidplaat colostoma

De opvangzak wordt aan je colostoma vastgemaakt met een huidplaat. Bij een eendelig systeem zijn de huidplaat en de stomazak één geheel. Je bevestigt de huidplaat en de stomazak tegelijkertijd. Bij een tweedelig systeem bevestig je eerst de huidplaat. Daarna maak je de stomazak er aan vast.

De huidplaat heeft een opening. Deze moet aansluiten op de vorm en grootte van je stoma. Je kunt je stoma meten en een huidplaat bestellen met een passende opening. Er zijn ook huidplaten, waarvan je de opening op maat knipt.

Stomazak colostoma

De stomazak vangt je ontlasting op. Voor een colostoma kan je de opvangzak niet legen of opnieuw gebruiken. Doe het zakje met inhoud en al in een wegwerpzakje en deponeer het bij het restafval.

Koolstoffilter colostoma afplakken

Alle zakjes voor een colostoma hebben een koolstoffilter om bolling van het zakje door gasvorming tegen te gaan. De werking van het filter gaat verloren als deze nat wordt. Als er stickers bij de stomazakjes zitten, kun je de filter hiermee afplakken als je gaat zwemmen, douchen of in bad gaat.

Spoelen colostoma

Sommige stomadragers kunnen hun colostoma spoelen. Dat werkt als volgt: met behulp van een spoelsysteem breng je water in de darm. Met dit water prikkel je de darm. Die duwt daardoor het water en ontlasting via de stoma naar buiten.

Wil je weten of jij je colostoma wel of niet kunt spoelen en hoe dat werkt? Lees dan meer op deze pagina: Irrigeren of spoelen colostoma.

Stomastopje

Wanneer je een colostoma spoelt is het soms voldoende om tussen het spoelen door een stomastopje te gebruiken. Met deze stomamaterialen en hulpmiddelen sluiten je stoma af.

Stomastopje
Een stomastopje is gemaakt van zachte kunststof. Soms zit er actieve kool in de top om geur op te nemen. Je maakt het stopje vast aan de buik met een sticker. Volg daarbij de instructies van de fabrikant. Bij het kiezen van een stomastop houd je rekening met de grootte van je stoma. Je stoma mag niet te ver uitsteken.

Wil je een stomastop proberen? Overleg dit altijd met je stomaverpleegkundige of arts.

We staan voor je klaar!

Heb je vragen na het lezen van de instructies voor een colostoma? MediReva helpt je graag. We ondersteunen stomadragers al meer dan 40 jaar bij het verzorgen van hun colostoma. Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Zij weten precies wat je nodig hebt!