Kan ik mijn stoma spoelen?

Zelf je stoma spoelen is alleen aan te raden bij een colostoma. Een ileostoma wordt alleen gespoeld om verstoppingen op te lossen of als voorbereiding voor een medisch onderzoek.

Niet iedere stomadrager kan spoelen. Per stoma kunnen de instructies van spoelen namelijk verschillen. Dit hangt af van het soort colostoma dat je hebt. Je medische situatie is ook van belang. Je mag niet spoelen:

  • Binnen zes weken na het aanbrengen van je stoma;
  • Wanneer je een prolaps hebt;
  • Bij een breuk of zwelling rond je stoma (parastomale hernia);
  • Bij een vernauwing van de stoma;
  • Wanneer je een darmziekte hebt (bijvoorbeeld de ziekte van Crohn);
  • Wanneer je ziek bent of om een andere (medische) reden weinig energie hebt.

 

Start niet zelf met spoelen. Je behandelend arts moet hier toestemming voor geven. Bespreek het spoelen van je stoma altijd met je arts en start onder begeleiding van je stomaverpleegkundige thuis of in het ziekenhuis.

Voordelen van spoelen

Spoelen heeft voordelen voor stomadragers die regelmatig last hebben van lekkages, of hinder ondervinden van het dragen van groot stomamateriaal.

Door elke dag of eens per twee dagen de darmen schoon te spoelen met lauwwarm water, heb je tot maximaal twee dagen geen ontlasting. Door te spoelen ben je dus 24 tot 48 uur ontlastingsvrij. Het dragen van een klein stomazakje of het gebruik van een stomaplug of stomapleister volstaat. Ook is er minder geurontwikkeling en een verminderde gasproductie.

Colostoma irrigeren

Het spoelen van een stoma wordt ook wel irrigeren genoemd. Met behulp van stoma materialen en hulpmiddelen en een handmatig of elektrisch spoelsysteem laat je water in de darm lopen. Dat prikkelt de darm om zich samen te trekken. Dit samentrekken noemen we ook wel de peristaltische beweging.

Door het samentrekken van de darm worden het water en je ontlasting via je stoma naar buiten geduwd. Je raakt in één keer een grote hoeveelheid ontlasting kwijt. Om dit op te vangen, gebruik je tijdens het irrigeren van je colostoma een afvoerzak (sleeve). De sleeve kan je legen in het toilet.

Wenperiode stoma spoelen

De darm moet ongeveer drie maanden wennen aan het spoelen. Daarna produceer je tussentijds geen ontlasting meer. We raden je aan om in de eerste drie maanden normale (grote) stomazakjes te gebruiken. Zo voorkom je lekkages. Bespreek ook met je arts of het wenselijk is om bepaalde medicatie af te bouwen.

Voor je darm is het belangrijk dat je met regelmaat spoelt. Kies een bepaald moment van de dag en spoel consequent rond die tijd. Je zult in het begin ook ontdekken hoe lang het spoelen bij jouw stoma duurt. Dat verschilt per persoon (tien minuten voor de één, soms één uur voor de ander).

Zelf je stoma spoelen?

Bij MediReva vind je de materialen en hulpmiddelen die je nodig hebt om je colostoma te irrigeren. Al meer dan 40 jaar helpen we mensen door heel Nederland met de beste medische hulpmiddelen en bijpassende zorg.

Heb je vragen over stomamaterialen? Neem dan contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Die weten precies wat je nodig hebt!