Colostoma

Een colostoma is een stoma van de dikke darm (colon). Deze stoma krijg je als een deel van de dikke darm dat niet meer functioneert, is verwijderd. Bij een colostoma dikt de ontlasting nog goed in. Meestal wordt een colostoma aan de linkerzijde van de onderbuik aangelegd. Deze stoma kan zowel van tijdelijke als van blijvende aard zijn.

Ileostoma

Een stoma van de dunne darm (ileum) noemen we ileostoma. Een ileostoma krijg je als de dikke darm volledig of gedeeltelijk is verwijderd, doordat dat stuk niet meer functioneert. Of ter bescherming van de darmnaad na een operatie aan de dikke darm. Doordat de ontlasting niet meer door de dikke darm wordt ingedikt, produceert de ileostoma de hele dag door dunne ontlasting. Een ileostoma wordt meestal aan de rechterzijde van de onderbuik aangelegd.

Aanleg van een stoma

De dunne darm stoma en de dikke darm stoma worden op dezelfde manier aangelegd. Een deel van de darm wordt naar buiten gebracht via de buikwand. Dat kan o.a. met een enkelloopse operatietechniek of de dubbelloopse operatietechniek. Hier lees je meer over deze technieken: enkelloops en dubbelloops stoma.

Meer weten over de zorg voor je colostoma of ileostoma?

MediReva heeft verschillende medische hulpmiddelen voor stomadragers. Al meer dan 40 jaar helpen we mensen door heel Nederland met bijpassende zorg.

Heb je vragen over dikke of dunne darmstoma’s en stomazorg? Neem dan contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Zij weten precies wat je nodig hebt! Ook kan je onze pagina’s bekijken over stoma instructies, stoma materialen en hulpmiddelen of tips bij stomazorg.