Operatietechniek stoma

Er zijn verschillende operatietechnieken om een darmstoma op de dunne of dikke darm aan te leggen. Enkelloops en dubbelloops zijn twee van die technieken. De gekozen techniek hangt af van de medische situatie en bepaalt welke afscheiding de stoma geeft en hoe eenvoudig het is om de stoma op te heffen.

Enkelloops stoma (eindstandig)

Voor een enkelloops stoma wordt de dunne of dikke darm gesplitst. Eén deel wordt aan de buikwand vastgemaakt. Het andere deel wordt gehecht en blijft achter in de buikholte.

Een enkelloops stoma heeft één opening. Via deze opening komt de ontlasting uit de dunne of dikke darm naar buiten. De enkelloopse stoma’s noemen we ook wel eindstandig stoma.

Dubbelloops stoma (wandstandig)

Bij een dubbelloops stoma wordt er een incisie gemaakt in de dunne of dikke darm. Vervolgens wordt de darm dubbel geklapt, zodat er twee openingen zichtbaar zijn. Beide openingen (stoma’s) worden buiten het lichaam gebracht en vastgehecht. Via de ene opening verlaat ontlasting het lichaam. De andere opening produceert slijm. Dat slijm komt uit het slijmvlies van de darm.

Een dubbelloops stoma geeft meestal een deel van je darmen rust en tijd om te genezen. Bijvoorbeeld na een operatie of bij een ontsteking. De ontlasting passeert het stuk darm na de stoma niet. Zo blijft de darm schoon. De genezing verloopt op deze manier een stuk minder risicovol.

Soms is er tussen de beide openingen in een dubbelloops stoma nog een kleine huidbrug. Ook kunnen de aanvoerende en afvoerende stoma’s op enige afstand van elkaar liggen. Dit noemen we dan een splitstoma.

Verschillen bij het opheffen van de stoma

Over het algemeen is een dubbelloops stoma makkelijker op te heffen dan een enkelloops stoma. Bij de dubbelloopse techniek liggen beide openingen aan de oppervlakte. Daardoor zijn ze makkelijker te vinden en aan elkaar te hechten.

Voor het opheffen van een enkelloops stoma moet de chirurg zoeken naar het andere stuk darm in de buikholte. Daarnaast is de kans op verklevingen van de darmen (aan elkaar of aan de buikwand) groter. Dit maakt het opheffen van een eindstandig stoma lastiger. Alles over de onderzoek en behandeling van een stoma lees je op onze pagina: Stoma onderzoek en behandeling.

Tijdelijk of definitief

Beide stoma’s worden tijdelijk of definitief aangelegd. Dit hangt af van je medische situatie. Met het oog op de hersteloperatie, zal er bij een tijdelijke stoma vaker gekozen worden voor een dubbelloopse aanleg.

Stomazorg voor je enkelloops of dubbelloops stoma

Bij MediReva vind je de materialen en hulpmiddelen die je nodig hebt om je stoma te verzorgen. Al meer dan 40 jaar helpen we mensen door heel Nederland met de beste medische hulpmiddelen en bijpassende zorg.

Heb je vragen over materialen die je het beste kunt gebruiken voor een enkelloops of dubbelloops stoma? Neem dan contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Zij weten precies wat je nodig hebt!