Wanneer krijg je een darmstoma?

In de meeste gevallen wordt een darmstoma aangelegd bij buik- of darmklachten. Die klachten ontstaan bijvoorbeeld door aangeboren afwijkingen, ontstekingen of tumoren. Een stoma kan ook een oplossing zijn voor zware incontinentie.

Soms is een stoma nodig voor herstel na een operatie of behandeling. Een deel van de darmen wordt ontzien en krijgt de rust om te helen of schoon te spoelen.

Hoe ziet een darmstoma eruit?

Een stoma is zichtbaar als een rode uitstulping op de buik. Een stukje darm wordt aan de buikwand vastgemaakt en groeit daar vast. Aan de buitenkant zie je de opening, met daar omheen rood weefsel. Eigenlijk kijk je naar een stukje binnenkant van de darm. Die binnenkant bevat een slijmvlies dat lijkt op de binnenkant van je mond. Het darmstoma zal daardoor wat glimmen en vochtig aanvoelen.

Verschil colostoma en ileostoma

Een stoma wordt zowel op de dunne als dikke darm aangelegd. Krijg je een darmstoma op de dikke darm? Dan noemen we dat een colostoma. Ligt de stoma op de dunne darm? Dan spreken we over een ileostoma. Wil je meer weten? Lees dan verder op deze pagina: colostoma en ileostoma.

Enkelloops stoma of dubbelloops stoma

De darmstoma wordt aangelegd via verschillende operatietechnieken. Twee van die technieken zijn de dubbelloopse en enkelloopse. Wat is het verschil tussen een enkelloops en dubbelloops stoma? Dat lees je via de link hieronder: Verschillen enkelloops & dubbelloops darmstoma. 

Darmstoma: tijdelijk of permanent?

Een stoma kan tijdelijk of permanent zijn. Dit hangt af van je medische situatie. Bij een tijdelijke stoma wordt je stoma-operatie op een later tijdstip teniet gedaan. Een permanent of definitief stoma houdt je tot het einde van je leven. Lees meer over tijdelijke en definitieve stoma’s op deze pagina: tijdelijke of definitieve darmstoma.

Meer weten over de zorg voor je darmstoma?

Bij MediReva vind je alle materialen om je darmstoma te verzorgen. We hebben ook verschillende medische hulpmiddelen voor stomadragers. Al meer dan 40 jaar helpen we mensen door heel Nederland met bijpassende zorg.

Heb je vragen over darmstoma’s en stomazorg? Neem dan contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Zij weten precies wat je nodig hebt!