Darmkanker

Darmtumoren en gezwellen kunnen in het hele darmkanaal voorkomen. Ze kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Is een gezwel kwaadaardig, dan noemen we het darmkanker. Deze ziekte kan levensbedreigend zijn. De tumor en/of het zieke stuk darm moeten dan worden verwijderd, waarbij een darmstoma geplaatst kan worden. Daarnaast wordt er vaak gekozen voor bestraling om de gezwellen te verkleinen of chemotherapie om de cellen te doden. Een combinatie van chemotherapie en bestraling wordt ook vaak toegepast.

Darmkanker symptomen

Twijfel je of je darmkanker hebt? Let dan op de volgende symptomen:

  • Bloed of slijm in je ontlasting;
  • Lange tijd ontlasting die anders (dunner of dikker) is dan normaal;
  • Veel of juist heel weinig ontlasting;
  • Verminderde eetlust;
  • Buikpijn, buikkramp of een opgeblazen gevoel.

Poliepen darm

Poliepen zijn verdikkingen of uitgroeisels van de darm. In de meeste gevallen zijn ze goedaardig. In sommige gevallen veranderen poliepen in kwaadaardige gezwellen, oftewel: darmkanker. Daarom worden poliepen meestal verwijderd. Ze worden dan weggebrand. Bij grote aantallen wordt ook wel het aangetaste deel van de darm verwijderd.

Darmontsteking

Er zijn twee soorten darmontsteking die we (nog) niet kunnen genezen: de colitis ulcerosa (ontsteking aan de dikke darm) en de ziekte van Crohn.

De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking, die in het hele spijsverteringskanaal van slokdarm tot anus kan voorkomen. In de meeste gevallen is het laatste deel van de dunne darm en het eerste deel van de dikke darm aangetast. Colitis ulcerosa is een ontstekingsziekte van de dikke darm.

Er zijn medicijnen om de klachten bij een darmontsteking in toom te houden. Als deze middelen niet (meer) helpen of er is een vernauwing of afsluiting, dan kan een darmoperatie nodig zijn. De zieke darm of een deel ervan wordt dan verwijderd. Een stoma zorgt dat ontlasting toch het lichaam kan verlaten.

Wat is een stoma? Lees hier verder.

Diverticulitis

Divertikels zijn kleine uitstulpingen van de darmwand in de buikholte. Ze ontstaan doordat het slijmvlies aan de binnenkant van de darm door de spierlagen van de darm drukt. Divertikels zijn onschuldig en worden nooit kwaadaardig. Ze kunnen echter wél gaan ontsteken als er ontlasting in de uitstulping blijft hangen. Bacteriën vermenigvuldigen zich dan snel, waardoor de uitstulpingen gaan ontsteken. Dit wordt diverticulitis genoemd.

Diverticulitis wordt vaak met ontstekingsremmers genezen. Deze aandoening wordt levensgevaarlijk als het de darmwand doorbreekt (perforeert). Als medicijnen en een dieet niet meer helpen of er sprake is van acuut levensgevaar, dan wordt (een deel van) de darm verwijderd. Tijdens deze operatie is het soms nodig om direct een stoma aan te leggen.

Ongevallen

Bij een ongeluk of incident kunnen darmen ernstig worden beschadigd of zelfs worden doorboord (geperforeerd). Denk aan een verkeersongeval of een schot- of steekwond. Het geperforeerde deel van de darm wordt dan verwijderd.

Slechte darmfunctie

Soms functioneert (een deel van) de darm niet goed. Een stuk darm is bijvoorbeeld afgekneld of er is een breuk ontstaan. De samentrekkende bewegingen die de darm normaal gesproken maakt (peristaltiek), kan niet regelmatig zijn of zelfs in tegengestelde richtingen verlopen. Een slechte darmfunctie uit zich soms in ernstige incontinentie. Als er geen andere mogelijkheid is, wordt (een deel van) de dikke darm verwijderd.

Aangeboren afwijkingen

Sommige kinderen worden geboren zonder anus (anusatresie) of hebben andere aangeboren afwijkingen aan hun darmen. Voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Hirschsprung en Malrotatie.

Vragen bij aandoeningen aan de dikke of dunne darm?

Wil je meer weten over bijvoorbeeld darmkanker, een darmontsteking of poliepen in de darm? Neem dan contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. MediReva helpt stomadragers al meer dan 40 jaar, dus we weten precies wat je nodig hebt!

📞 043 – 3690 820