Oorzaken van een stoma

Een stoma is een kunstmatige opening in de buikwand, waardoor ontlasting je lichaam kan verlaten. Er zijn grofweg twee redenen om een stoma aan te leggen:

  1. Je ontlasting kan niet meer op de natuurlijke weg naar buiten, bijvoorbeeld omdat een deel van je darm of blaas verwijderd is;
  2. Het is beter voor je herstel als je ontlasting (tijdelijk) via een stoma je lichaam verlaat.

De onderliggende oorzaken voor het aanleggen van een stoma verschillen per persoon. Je aandoening bepaalt de plek voor de stoma en het type stoma dat je krijgt: een colostoma, ileostoma of urostoma.

Waardoor krijg je een darmstoma?

Een darmstoma wordt aangelegd bij buik- of darmklachten. Die klachten ontstaan bijvoorbeeld door ontstekingen, poliepen, tumoren of een aangeboren afwijking. Een stoma kan ook een oplossing zijn voor zware incontinentie.

Een darmstoma wordt meestal aangelegd wanneer een (deel van je) darm verwijderd is of wanneer het beter is dat er geen ontlasting door je darm gaat. Zo wordt een darmstoma ook wel tijdelijk gebruikt voor je herstel na een operatie of behandeling. Een deel van de darmen wordt ontzien en krijgt de rust om te helen of schoon te spoelen.

Aandoeningen waardoor een darmstoma nodig kan zijn:

 

Lees hier verder: stoma-aandoeningen aan de darm

Waardoor krijg je een urinestoma?

Een urinestoma wordt aangelegd wanneer je niet meer kunt plassen. Dit gebeurt meestal na problemen met je blaas of doordat je blaas verwijderd moest worden.

Blaaskanker is de meest voorkomende aanleiding voor het aanleggen van een urinestoma. Ook zijn er aangeboren afwijkingen die een stoma noodzakelijk maken.

Aandoeningen aan de blaas waardoor een urostoma nodig kan zijn:

 

Lees meer over deze aandoeningen op deze pagina: Urostoma – aandoeningen aan de blaas 

Vragen bij oorzaken van een stoma?

Krijg je zelf een stoma of wil je weten waardoor je een stoma krijgt? Neem dan contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. MediReva helpt stomadragers al meer dan 40 jaar, dus we weten precies wat je nodig hebt!

📞 043 – 3690 820