Blaaskanker

Blaaskanker is een veelvoorkomende oorzaak voor een urostoma. Een blaastumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Goedaardige tumoren noemen we poliepen of papillomen. Ongeveer vijf procent van de tumoren in de blaas is goedaardig. De andere vijfennegentig procent is kwaadaardig: kanker. Is de kanker niet te behandelen met behoud van de blaas, dan wordt deze verwijderd. Dit heet ook wel cystectomie. In sommige gevallen wordt bij het weghalen van tumoren de blaas dusdanig aangetast, dat deze nauwelijks meer als reservoir kan werken. Het gevolg is de aanleg van een urostoma.

Incontinentie

Incontinentie geeft in uitzonderlijke gevallen zoveel problemen dat er voor een urostoma wordt gekozen.

Interstitiële cystitis

Interstitiële cystitis is een ontsteking van de urineblaas die niet door bacteriën wordt veroorzaakt. Het voelt aan als een steeds maar terugkerende blaasontsteking. Interstitiële cystitis wordt ook wel het pijnlijke blaassyndroom of blaaspijnsyndroom genoemd. Antibiotica of blaasspoelingen bieden vaak geen oplossing. In sommige gevallen is blaasverwijdering en het aanleggen van een urostoma een mogelijkheid. Bijvoorbeeld als de blaas ernstig is beschadigd, de blaascapaciteit sterk verminderd is en er sprake is van veel pijn.

Aangeboren afwijkingen

Soms hebben kinderen al vanaf de geboorte een slecht aangelegde blaas, of wordt deze niet goed aangestuurd. Ook kan de blaas in zijn geheel ontbreken. Een urostoma is dan noodzakelijk.

Andere oorzaken

Er zijn ook sociale en neurologische indicaties om een stoma aan te leggen. Voorbeelden zijn dwarslaesie of multiple sclerose.

Zo werkt een urostoma

Een urostoma is een opening in de buikwand, waardoor urine je lichaam kan verlaten. De stoma wordt door een chirurg aangelegd. Deze gebruikt een stukje van de dunne darm. De ene kant van dit stuk dunne darm wordt vastgemaakt aan de urineleiders. Daarna wordt de andere kant naar buiten gebracht en aan de buikwand vastgehecht.

Urine verlaat het lichaam vanzelf door de urostoma. Om de urine op te vangen gebruik je stoma-opvangmateriaal  (stomazakjes).

Meer weten over aandoeningen aan de blaas?

Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Bij MediReva helpen we al meer dan 40 jaar mensen bij het verzorgen van een stoma. We weten precies wat je nodig hebt!

📞 043 – 3690 820