Blaaskanker

Blaaskanker is een veelvoorkomende oorzaak voor een urostoma. Tumoren van de blaas kunnen goed- of kwaadaardig zijn. Goedaardige tumoren noemen we poliepen of papillomen. Ongeveer 5% van de tumoren in de blaas is goedaardig. De andere 95% is kwaadaardig: kanker. Is de kanker niet te behandelen met behoud van de blaas, dan wordt deze verwijderd. In sommige gevallen wordt bij het weghalen van tumoren de blaas dusdanig aangetast, dat deze nauwelijks meer als reservoir kan werken. Het gevolg is de aanleg van een urostoma.

Incontinentie

Incontinentie geeft in uitzonderlijke gevallen zoveel problemen dat er voor een urostoma wordt gekozen.

Interstitiële cystitis

Interstitiële cystitis is een ontsteking van de urineblaas die niet door bacteriën wordt veroorzaakt. Het voelt aan als een steeds maar terugkerende blaasontsteking. Interstitiële cystitis wordt ook wel het pijnlijke blaassyndroom of blaaspijnsyndroom genoemd. Antibiotica of blaasspoelingen bieden vaak geen oplossing. In sommige gevallen is blaasverwijdering en het aanleggen van een urostoma een mogelijkheid. Bijvoorbeeld als de blaas ernstig is beschadigd, de blaascapaciteit sterk verminderd is en er sprake is van veel pijn.

Aangeboren afwijkingen

Soms hebben kinderen al vanaf de geboorte een slecht aangelegde blaas, of wordt deze niet goed aangestuurd. Ook kan de blaas in zijn geheel ontbreken.

Andere oorzaken

Er zijn ook sociale en neurologische indicaties om een stoma aan te leggen. Voorbeelden zijn dwarslaesie of multiple sclerose.