Urostoma

Een urostoma wordt gemaakt van een stukje dunne darm. Het stukje darm wordt verbonden aan één zijde met de twee urineleiders. Het andere uiteinde hechten ze in de buikwand om het daarna met omgevouwen randje in de huid vast te hechten. Omdat het stukje darm nog altijd de samentrekkende beweging maakt, beweegt de urine gewoon naar buiten.

De urostoma steekt in het ideale geval 2 tot 3 centimeter boven de buikwand uit. Doordat een urostoma geen reservoir heeft en er voortdurend urine wordt geproduceerd, heb je urine-opvangzakjes nodig om de urine op te vangen.

Permanente/blijvende urostoma

Bij een permanent stoma zijn er twee keuzemogelijkheden. Een incontinent stoma met urine-opvangzakjes of een continent stoma die je leegt met een katheter.

Bij een incontinent stoma worden de ureters verbonden met een stukje darm dat ze door een opening in de huid naar buiten brengen. Dit vormt de stoma. Het stukje darm krijgen ze door een stukje van ongeveer 15 tot 20 centimeter lengte tussen de darmen uit te halen. Daarna worden de darmen weer aan elkaar gehecht. Omdat het stukje darm nog altijd de samentrekkende beweging maakt, wordt de urine als het ware naar buiten geperst.

Bij een continent stoma wordt een reservoir gemaakt van een deel van de blaas of van een stuk darm. Met een katheter kun je het reservoir enkele keren per dag legen. Een voorbeeld is de appendico-vesicostomie (de methode van Mitrofanoff).