Urinestoma: de operatie

Een urostoma wordt gemaakt van een stukje dunne darm. Het stukje darm wordt verbonden aan één zijde met de twee urineleiders. Het andere uiteinde hecht de chirurg in de buikwand om het daarna met omgevouwen randje in de huid vast te hechten.

Hoe ziet een urostoma eruit?

Een urinestoma is zichtbaar als een rode uitstulping op de buik. Je ziet het stukje dunne darm dat aan de buikwand is vastgemaakt. Later groeit dit vast. Aan de buitenkant zie je de opening, met daar omheen rood weefsel. Eigenlijk kijk je in de darm. De binnenkant van het stukje dunne darm bevat een slijmvlies dat lijkt op de binnenkant van je mond. De urinestoma zal daarvoor wat glimmen en vochtig aanvoelen. De urostoma steekt in het ideale geval twee tot drie centimeter boven de buikwand uit.

Opvangmateriaal voor een urinestoma

Er wordt voortdurend urine geproduceerd in de nieren. Die urine wordt afgevoerd via de urineleider. Normaal belandt de urine via de urineleider in de blaas, maar als je een urostoma hebt, stroomt de urine direct door je stoma naar buiten. Om de urine op te vangen draag je urine-opvangzakjes, die je -over je stoma heen- op je buik vastplakt.

Wil je meer weten over het aanbrengen en vervangen van zakjes op een urinestoma? Bekijk dan deze pagina: stoma verzorgingsinstructies.

Permanente urostoma

Bij een permanent urinestoma zijn er twee keuzemogelijkheden. Een incontinent stoma met urine-opvangzakjes of een continent stoma die je leegt met een katheter. Lees hier meer: Permanente of blijven urinestoma – MediReva

Heb je vragen over een urinestoma (urostoma)?

Wij helpen al meer dan 40 jaar mensen met urinestoma’s. Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Zij weten precies wat je nodig hebt!

📞 043 – 3690 820