Is een stoma-operatie omkeerbaar?

Het aanleggen van een darmstoma is een ingrijpende operatie. Toch is het soms mogelijk om de operatie weer teniet te doen. De chirurg maakt de darm weer los van de buikwand en zet het uiteinde van de stoma weer terug aan de darm in de buik. Bij een dubelloops stoma herstelt de chirurg de incisie in de darm en plaats deze terug in de buik.

Een hersteloperatie is alleen mogelijk als je ontlasting weer naar buiten kan via de natuurlijke weg: de anus. Is dat niet mogelijk, dan is je darmstoma definitief.

Definitieve darmstoma (permanent)

Een definitieve stoma heb je voor de rest van je leven. Deze krijg je wanneer de schade aan je darmstelsel te groot is om nog te functioneren. Dit is vaak het geval bij vergevorderde darmkanker en aandoeningen aan de endeldarm. Je stoma kan ook permanent worden wanneer een hersteloperatie te risicovol is of wanneer je zelf kiest om je stoma te houden.

Redenen om te kiezen voor een definitieve darmstoma

  • Angst voor de hersteloperatie;
  • Verhoogde kans op complicaties na de opheffing van je stoma;
  • Incontinentieklachten.

Tijdelijke darmstoma

Een tijdelijke stoma wordt later opgeheven. Meestal is deze stoma een onderdeel van een medische ingreep of een serie operaties.

Redenen voor de aanleg van een tijdelijke darmstoma:

  • Rust geven aan een ontstoken darmdeel;
  • Rust geven aan een darmdeel dat herstelt van een operatie;
  • Als onderdeel van een operatie (bijvoorbeeld het verwijderen van de dikke darm);
  • Tijdelijke incontinentieklachten als gevolg van een operatie.

Het is niet altijd mogelijk om een tijdelijke stoma op te heffen. Het kan zijn dat je darm niet goed geneest of dat je om andere redenen geen operatie kan ondergaan.

Verschil in aanleg

Chirurgen gebruiken verschillende operatietechnieken om een stoma aan te leggen. De gekozen techniek hangt af van de medische situatie. Hoe lang de stoma moet blijven zitten heeft ook invloed. Doorgaans wordt er bij een tijdelijke stoma gekozen voor de dubbelloopse operatietechniek. Die is eenvoudiger op te heffen.

Tijdelijke of permanente stomazorg

Bij MediReva vind je de materialen en hulpmiddelen die je nodig hebt om je stoma te verzorgen. Al meer dan 40 jaar helpen we mensen door heel Nederland met de beste medische hulpmiddelen en bijpassende zorg.

Heb je vragen over materialen die je het beste kunt gebruiken voor een tijdelijke of definitieve stoma? Neem dan contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Zij weten precies wat je nodig hebt!