Stoma

Naar de sauna met een stoma, hoe is dat?

Vertel / Naar de sauna met een stoma? Doen! Gepubliceerd op 28 januari 2020 Heerlijk ontspannen in de sauna, ook als je een stoma hebt? MediReva-reporter Nicole gaat voor het eerst sinds ze een stoma heeft, weer naar de sauna. Hoe heeft ze dat ervaren? Nicole vertelt.
Een saunabezoek met een stoma, tja dat is natuurlijk anders. Achteruit zit vooruit, althans dat is bij mij zo. Maar feit is dat ik nog steeds dezelfde Nicole ben. Vroeger vond ik het heerlijk om naar de sauna te gaan, maar sinds mijn stoma ben ik niet meer geweest. Dat heeft overigens niet alleen daarmee te maken. Sinds een tijdje heb ik thuis een infraroodcabine; daardoor had ik minder behoefte aan de echte sauna. Maar zo’n hele dag genieten en relaxen in allerlei verschillende baden en stoomcabines, dat is toch wel heerlijk.

Daarom besluit ik gewoon eens te gaan samen met een vriendin. Zenuwachtig ben ik niet. Mensen die vaker naar de sauna gaan, kijken niet hoe anderen er bloot uitzien. Het zijn de nieuwkomers die kijken. Ik heb een beschermpleister over mijn colostoma geplaatst, nadat ik gespoeld heb. Er zit dus geen zakje aan. Die pleister is best klein, vijf bij vijf centimeter maar. Zou het iemand opvallen? Ik trek mijn grote zachte badjas aan, doe mijn polsbandje om, stap in mijn slippers en loop de kleedkamer uit. Het is vandaag Blue Monday en dat betekent dat het druk is in de sauna. Je kunt dan voor een zacht prijsje naar binnen. Wat een leuke verrassing.

Heerlijk ontspannen
Er zitten veel mensen te relaxen in het warme voetenbad. Daar ga ik dan: badjas uit, het diepe in. Nou ja, 40 centimeter diep dan. “Goedemorgen” wordt er gezegd en dat is het eigenlijk. Niemand kijkt op of om, het is ieder voor zich. Zo zit ik ruim tien minuten lang, het voelt als een warming-up voor het echte werk. Als ik naar de eerste sauna stap, is er niemand die voor mijn gevoel vragend of anders naar mijn buik kijkt. Ik voel me totaal ontspannen. Koud afspoelen, warm bad, buiten een rondje lopen, een stukje zwemmen. Samen met mijn lieve vriendin voel ik me heerlijk op mijn gemak.

We lunchen en daarna is het tijd voor de tweede ronde. We kiezen voor de buitensauna en de zon schijnt op mijn gezicht, maar de warmte in deze sauna lijkt veel heviger. Na vijftien minuten ben ik er klaar mee. Een jong stel gaat voor me naar buiten en ik zie dat hij tegen zijn vriendin een opmerking maakt en naar mij kijkt. Ze werpt een blik op mijn buik en glimlacht terwijl ze zegt: “Mooi toch, dat dit kan.” Nou en of, want gelijk heeft ze. Er gaat natuurlijk een hele weg aan vooraf, maar ik voel me ontzettend sterk nu.

“Ik voel me ontzettend sterk nu”

Scrubben en smeren
Als laatste van de middag ga ik voor een ‘scrubbeurt’ en een warme douche. Het prikt een beetje, maar voelt tegelijk heerlijk aan. Daarna neem ik een glas water en relax ik nog even in een loungestoel en dan zit het er al weer op. In de aankleedruimte neem ik de tijd om mijn huid goed in te smeren, want door de warmte voel ik dat deze rond mijn stoma wat droog is. Een bodylotion met verzorgende oliën staat op de fles. Prima, maar ik smeer het niet te dicht bij mijn stomapleister want anders laat deze misschien los. Tjonge, ik bedenk me dat ik helemaal niet lang heb stilgestaan dat ik als stomadrager tussen anderen in de sauna ben geweest. Het voelt goed. Het voelt normaal. Het was heerlijk.

Lees ook: Wat doet voeding met je als je een stoma hebt? Nicole vertelt.