Stoma

Pijn- en klachtenvrij van Crohn? Jeroen kreeg het voor elkaar

Vertel / Dag pijn- en darmklachten, hallo leven Gepubliceerd op 24 augustus 2020 De ziekte van Crohn, dat valt niet te fixen. Toch? Jeroen le Duc (33) besloot na zijn diagnose het heft in eigen hand te nemen. Hij ontwikkelde een methode voor bij darmklachten en was binnen een halfjaar pijn- en klachtenvrij. Nu zet hij zich als darmspecialist in om anderen te helpen.
“‘U heeft de ziekte van Crohn.’ Toen de internist die woorden uitsprak, voelde dat alsof er een bom werd gedropt. Ik was 28 jaar, stond middenin het leven. Was hard bezig om carrière te maken bij de Nederlandse Spoorwegen. Was supersportief, woonde samen, had een fijn huis. En nu was ik opeens voor altijd ziek? Ook al wist ik dat ik lange tijd niet goed naar mijn lichaam had geluisterd. Al anderhalf jaar zag mijn ontlasting er nogal raar uit. Ook had ik al enige tijd bijna dagelijks last van zware steken in mijn buik. Maar betekende het dat ik ernstig en voor altijd ziek was? Nee, dat had ik niet kunnen bedenken.”

“Een gezond dieet heeft géén invloed op mijn ziekte? Ik snapte het ziekenhuis niet”

De strijder komt los
“De diagnose was zonder meer een mokerslag. Maar het maakte ook direct de strijder in me los. Van huis uit heb ik meegekregen om voor jezelf te denken. Dus mijn eerste reactie was ook in dit geval: wat kan ik zélf aan deze situatie doen? Was het bijvoorbeeld een idee om een speciaal dieet te volgen? De internist keek me alleen maar glazig aan. Voeding had geen invloed op Crohn, beweerde hij. Het was beter om een nieuwe afspraak te maken voor mijn medicatie en behandelplan. En daarmee was de kous voor hem af. Maar niet voor mij. Want ik was stomverbaasd. Hoe kon voeding en een gezonde levensstijl nu géén invloed hebben op mijn gezondheid?”
Experimenteren met voeding
“Ik besloot om het heft in eigen hand te nemen. Verslond alles wat ik maar kon vinden over Crohn, de werking van de darmen en gezonde voeding. Ik had immers niks te verliezen. Medicatie of ingrijpende operaties? Dat kon altijd nog. In plaats daarvan ging ik mijn eigen lichaam als experiment gebruiken. Alles wat qua voeding en supplementen een (mogelijk) positief effect kon hebben, testte ik uit op mezelf. Zo las ik dat gluten en zuivel vaak niet goed zijn voor je darmen. Dus dat schrapte ik als eerste uit mijn voedingspatroon. Binnen een paar maanden voelde ik al verschil en had veel meer energie.”

“Na de diagnose gooide ik mijn hele levensstijl om. Binnen zes maanden was ik pijn- en klachtenvrij”

Investeren in eigen welzijn
“Met een ander voedingspatroon stopte het niet. Ik besloot mijn hele levensstijl op de schop te nemen. Als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) voor de Nederlandse Spoorwegen stond ik continu onder druk en werkte vaak onregelmatig. Begrijp me niet verkeerd, ik vond mijn werk geweldig. Maar tegelijkertijd vroeg het veel van me. Zeker ook omdat ik daarnaast nog zo druk was en zoveel eisen aan mezelf stelde. Zo volgde ik een deeltijdopleiding naast mijn werk en was ook nog eens 4 á 5 keer per week in de sportschool te vinden. Je zou kunnen zeggen dat ik tot de diagnose leefde alsof ik onsterfelijk was. Altijd bezig, alles in en met een hoge intensiteit. Door mijn Crohn realiseerde ik me dat dat anders moest. Ik bouwde meer rust en regelmaat in en nam meer tijd voor mezelf. Daarnaast hielp een psycholoog bij het verwerken van bepaalde ervaringen uit het verleden. Alles bij elkaar een pittig proces, maar het was het meer dan waard. Want slechts zes maanden na de diagnose had ik mezelf volledig pijn- en klachtenvrij gemaakt, zónder medicatie. En dat van een ziekte die als ‘ongeneeslijk’ en ‘chronisch’ staat omschreven. Ik stond te kijken van mezelf! En ik voelde aan alles: hier moest ik wat mee.”

“Dat je door gezonde voeding en supplementen mensen een hogere kwaliteit van leven kunt geven, dat is toch te gek?”

Over een andere boeg
“Ik besloot te onderzoeken of mijn methode ook voor anderen zou werken. Via via kwam ik in contact met een vrouw met Crohn, die al jarenlang elke dag pijnklachten had. Met mij aan haar zijde als coach gooide ze haar levensstijl om. Het resultaat? Na twee maanden wist ze me vol trots te melden dat ze al enkele dagen geen pijn had gehad. En na vier maanden was ze zelfs helemaal pijnvrij en gestopt met haar Crohn-medicatie. Ik kon alleen maar denken: wauw, dit is vet! Dat je een hogere kwaliteit van leven aan mensen kunt geven door te werken aan hun voeding en levensstijl… Dat is toch te gek? Ik besloot er wat mee te gaan doen en zegde mijn baan als BOA op. Ging de schoolbanken weer in en volgde een studie voor orthomoleculair en epifysiologisch therapeut. Zodat ik mijn levensmissie in de wereld kon zetten: mensen met darmproblemen begeleiden naar een leven zonder pijn, zonder klachten en zonder medicatie.”
Weet wat voor je werkt
“Begin 2017 was het dan zover. Ik startte een eigen bedrijf als zelfstandig therapeut, genaamd De Darmspecialist. Het uitgangspunt van mijn werkwijze: waarom heb je een chronische ontsteking in de darmen? Hoe komt dat? En welke middelen moeten we inzetten zodat je lijf weer goed kan functioneren? Om dat te bepalen, doen we uitgebreid bloed- en ontlastingsonderzoek. De uitslagen daarvan zijn leidend, want ze laten zien welke systemen in het lichaam ontregeld zijn. Daardoor weet je welke voedingsmiddelen je (teveel) belasten. Wat voor eten je moet vermijden, en wat juist wél werkt. En welke voedingssupplementen en mineralen je daarbij kunnen ondersteunen.”

“Ik ben vaak de laatste hoop van mensen. Nu weet ik dat ik kan zeggen: ‘geen zorgen, het komt goed!’”

Leven op eigen voorwaarden
“Inmiddels bestaat mijn bedrijf drie jaar. En ik kan niet anders zeggen dan dat de zaken goed gaan! Ik heb een compagnon in de arm genomen, evenals drie andere therapeuten. Maar het meest belangrijke: steeds meer mensen weten ons te vinden. Dat zijn vooral patiënten die dagelijks heftige pijn hebben, en aan het einde van de reguliere zorg zitten. ‘Jij bent mijn laatste hoop’, hoor ik vaak. Nu weet ik dat ik inmiddels tegen hen kan zeggen: ‘geen zorgen, het komt goed!’. Want ervaring laat zien dat zoveel mensen baat hebben bij onze methode. Dat zij weer kunnen leven op hun eigen voorwaarden. Echt, dat is geweldig mooi om te zien! Ik hoop dan ook nog vele mensen met darmklachten te kunnen helpen. In de toekomst hoop ik een boek te schrijven en met mijn methode de landsgrenzen over te gaan. Wat dat aangaat is the sky the limit!