Stoma

“Soms moet je wat improviseren, maar rondreizen met een stoma kan gewoon!”

Vertel / Op trekking met een stoma, zou jij het durven? Gepubliceerd op 20 juli 2020 Op reis gaan met een stoma kan soms best even een uitdaging zijn. Je dagelijkse ritueel wordt doorbroken. Helemaal als dat een reis is waar de sanitaire voorzieningen verre van optimaal zijn. Heleen Vogelaar (67) liet zich niet tegenhouden door haar stoma en ging op trekking door Marokko.
Heleen is 67 jaar oud en heeft sinds 3 jaar een stoma. “Uit het bevolkingsonderzoek bleek helaas dat ik darmkanker had. Ik was er op tijd bij, maar een stoma was wel nodig”. Heleen is net met pensioen, houdt enorm van reizen en avontuur en zo besloot ze een trekking te gaan maken door het Atlasgebergte in Marokko. “De kans deed zich voor om met een kleine groep deze trekking te maken en mijn vriend was ook enthousiast, dus ik dacht: het is nu of nooit, we gaan dit doen! Daar heb ik nu, achteraf gezien, geen spijt van, ondanks dat het soms best improviseren was met mijn stoma.”
Er open over zijn gaf zoveel rust
“Een goede voorbereiding is altijd belangrijk als je op reis gaat, maar nu wel extra. De reis was heel primitief, dus met een stoma niet ideaal. Maar het was ook een groepsreis, dus ik had me voorgenomen om de anderen van te voren te vertellen over mijn stoma. En dat raad ik iedereen aan om te doen! Het geeft rust. De groep reageerde goed en ook anderen deelden daarna hun beperking of kwaal. Iedereen heeft wel wat, zo bleek. Ik hoefde me in ieder geval geen zorgen te maken als de groep straks even op mij moest wachten o.i.d., want nu wisten ze waarom. Ook met de Marokkaanse gids werd van te voren besproken dat er niet te scherp gekookt zou worden en ik kon elke ochtend gekookt water krijgen om te irrigeren (darmspoelen). Als je het van te voren maar bespreekt, is er eigenlijk zoveel mogelijk.”
Het gebruik van stomazakjes bleek een goede oplossing
“Op de dag van vertrek stonden 7 muilezels en hun begeleiders klaar met een hoop spullen, tenten, matjes en manden met eten. In eerste instantie was ik van plan om tijdens de trekking te irrigeren, maar vanwege onder andere de kou toen we eenmaal meer op hoogte waren (2800 meter), besloot ik over te stappen op stomazakjes. Ik had speciale zakjes met een oproltuit die ik onderweg achter een struik of steen kon legen. In eerste instantie voelt dat misschien wat ongemakkelijk, maar anderen deden hun behoefte net zo goed achter een struik of steen, dus het zit meer in je hoofd dan dat het echt heel anders is dan de rest. Ik nam vochtige doekjes mee om de tuit mee schoon te maken, dus dat ging allemaal heel erg goed eigenlijk. Maar natuurlijk gaat echt niet alles goed. Toen we bezig waren met een lange wandeling van ruim 8 uur voelde ik lekkage over mijn been. Heel vervelend, dus ik heb de anderen toen verteld dat ik een probleem had en mezelf moest verschonen. Ik dook samen met mijn vriend achter een paar struiken en met water en tissues hebben we het opgelost.”
Een reis om nooit te vergeten
“Toch heb ik nooit spijt gehad van deze reis, want de trekking was fantastisch. Ik heb dingen gedaan die ik nog nooit eerder had gedaan, zoals rijden op een muilezel. Ik twijfelde of ik het aandurfde en voelde me die dag ook wat wiebelig, maar bij een rivier die we moesten oversteken heb ik het toch gedaan en het zat wonderbaarlijk fijn. En die dag eindigden we op een overnachtingsplek mét douche en twee wc’s. Iedereen uit de groep was weer zo lief, want ik mocht als eerste van hun, maar ik zat nog zo lekker in het avondlicht op het terras dat ik anderen eerst heb laten gaan. We sloten de reis af met een klim door de woestijn, ook heel bijzonder om mee te maken. Maar ook nog minder privacy in zo’n grote zandvlakte. Toch heeft iedereen daar ‘last’ van, dus wat dat betreft maakt je dat niet bijzonder als stomagebruiker.”

“Al met al was het was een prachtig avontuur. Kunnen improviseren is het belangrijkste. En aangeven wat je nodig hebt zonder te veel last hebben van schaamte en doemscenario’s uitdenken. Als je zelf ontspannen bent dienen zich altijd weer oplossingen aan en ook niet-stomagebruikers kunnen flink last hebben van hun darmen onderweg. Wat ik als laatste tip wil meegeven is om voorafgaand aan je reis een afspraak te maken met een stomaverpleegkundige. Zij heeft mij zulke goede tips gegeven en denkt echt met je mee!”

Op zoek naar meer tips over op vakantie gaan met een stoma? Lees dan hier hoe je deze zomer met een bikini of zwembroek naar het strand kunt.