Stoma

‘Mijn dochter werd door haar oma’s verzorgd’

Vertel / Familiekracht Gepubliceerd op 02 oktober 2020 Linda Smolenaers (32) was net moeder van Indy (3) toen ze darmkanker bleek te hebben. Twee jaar later lag ze nog eens wekenlang in het ziekenhuis. Beide keren namen haar moeder Tiny (68) en schoonmoeder Lenie (63) de zorg voor dochter Indy op zich. Om hen daarvoor te bedanken, geeft Linda hen een giftbox.
Linda: “Toen ik tijdens mijn zwangerschap steeds wat bloedverlies had bij mijn ontlasting, gingen er niet meteen alarmbellen rinkelen. Ik was hoogzwanger, wellicht was het een zwangerschapskwaaltje? Ook had ik geen buikpijn. Toch kreeg ik vier maanden na Indy’s geboorte slecht nieuws: ik had darmkanker. Mijn roze wolk was in één keer verdwenen. Wat stond ons te wachten? Hoe zou dit aflopen? Omdat mijn man zzp’er is, kan hij geen opdrachten afzeggen. Daarom besloten mijn moeder en schoonmoeder de zorg voor Indy op zich te nemen. Om de beurt kwamen ze een dag bij ons thuis oppassen. Soms meer dan twaalf uur per dag. En dat bleven ze doen in het halfjaar erna, toen ik herstelde. Ze deden alles: Indy verzorgen en met haar spelen, maar ook het huis poetsen. Zo kon ik me richten op mijn herstel.”
Weer kon ik niet voor mijn dochter zorgen
“Helaas moesten mijn man en ik vorig jaar weer een beroep op ze doen: ik bleef poliepen ontwikkelen, daarom moest mijn hele dikke darm worden verwijderd en kreeg ik een ileostoma. Na die operatie volgde complicatie op complicatie waardoor ik op een gegeven moment vijfenhalve week in het ziekenhuis lag. Weer zorgden mijn moeder en schoonmoeder voor mij en Indy. Zonder klagen en altijd vol liefde. Ze lieten hun eigen planning varen om er voor ons gezin te zijn. Daar ben ik ze ontzettend dankbaar voor. Ik zou niet weten wat ons gezin zonder hen had gemoeten.”

“Ze lieten hun eigen planning varen om er voor ons gezin te zijn”

Vanzelfsprekend
Lenie: “Ik vind het lief dat Linda ons verrast met de giftbox, maar ik vind eigenlijk dat vooral zij hem verdient. Het is bewonderingswaardig hoe mijn zoon en schoondochter met deze situatie omgaan. Toen Linda ziek werd, was ik net met prepensioen, dus heb ik geen seconde getwijfeld: ik kon en wilde ze dolgraag helpen. Het gaat om mijn zoon en schoondochter, het is toch vanzelfsprekend dat je je hulp aanbiedt? Bovendien ben ik dol op Indy. Ik vond het heerlijk om haar extra om me heen te hebben.”
Zorgenkindje
Tiny: “Linda was als baby al een zorgenkindje. Ze werd geboren met een immuunstoornis, waardoor ze elke drie weken naar het ziekenhuis moest om antistoffen toegediend te krijgen. Ze was vaak ziek. Vanaf haar achttiende ging het eindelijk beter, ik schrok daarom enorm toen ze op haar 29e ziek bleek. Het enige wat ik kon doen, was haar helpen met Indy. Dan doe je dat dus. En het mooie is: door die intensieve tijd heb ik een nóg specialere band opgebouwd met mijn kleindochter en zijn Lenie en ik ook bevriend geraakt. Heftige tijden brengen je samen.”
Doe mee
Ken jij iemand die je blij wilt maken met de giftbox? Geef hem of haar op en vertel ons waarom diegene dit verdient.