Stoma

“Met de juiste voorbereiding kun je met een stoma prima op reis”

Vertel / “Ik had maar één doel: weer naar Zuid-Afrika” Gepubliceerd op 03 augustus 2020 Met haar man Wim richtte Lucie Kallewaard de stichting LUMAhelpt op. Als hij komt te overlijden belooft ze hem hun levenswerk voort te zetten. Maar dan wordt ze zelf ziek en krijgt een stoma. Zou ze weer naar Zuid-Afrika kunnen reizen? “Inmiddels weet ik dat je met de juiste voorbereiding prima kunt reizen, ook naar landen waar niet op iedere straathoek een wc is.”
“Lang geleden bezochten wij vrienden in Zuid-Afrika. Het prachtige land met geweldige natuur verraste ons, maar altijd was daar ook de keerzijde… armoede. We zijn vaak in Zuid-Afrika geweest en besloten uiteindelijk om iets terug te doen. Zo ontstond LUMAhelpt: een stichting die zich inzet voor kansarmen in zuidelijk Afrika. We begonnen met kleine acties, zamelden geld in en vonden donateurs. Inmiddels hebben we drie scholen gerealiseerd in verschillende Afrikaanse landen.”
Voor het eerst met een stoma op reis
“En toen werd Wim ziek, ongeneeslijk ziek. Op zijn sterfbed beloofde ik hem om het werk dat we samen hebben opgebouwd, voort te zetten. Het is tenslotte ons levenswerk. Maar altijd makkelijk is dat niet. Zelf werd ik namelijk ook ziek. Ik kreeg darmkanker en sinds vorig jaar heb ik een stoma. Maar de stichting gaf me de drive om door te gaan. Ik had maar één doel: beter worden om weer naar Zuid-Afrika te kunnen reizen.

Zo graag als ik dat wilde, zo spannend vond ik het ook. Wat als het misgaat, heb ik wel genoeg materiaal bij me? Er spookte van alles door mijn hoofd. Maar ik ben zo blij dat ik heb doorgezet. Inmiddels weet ik dat je met de juiste voorbereiding prima kunt reizen, ook naar landen waar niet op iedere straathoek een wc is.”

“Op zijn sterfbed zei ik: ik ga ermee door”

Zolang het kan, ga ik door met dit werk
“Gelukkig reis ik nooit alleen. Mijn zus Marie en haar man gaan altijd mee en zijn zeer betrokken bij de stichting. Zonder hen had ik het niet gered. De reizen die we maken voor LUMAhelpt zijn zo ontzettend belangrijk voor me. Alle vrijwilligers met wie we werken en iedereen die we hebben kunnen helpen, zitten echt in mijn hart. Samen met mijn Wim heb ik hier zo hard aan gewerkt en dan is het mooi om te zien dat we steeds meer weten te realiseren. De plannen voor een vierde school zijn al gemaakt. Het is inmiddels echt een familiebedrijf geworden. Onze kinderen helpen ook mee. Zolang ik het kan doen, ga ik door met dit werk. Het is eigenlijk met geen pen te beschrijven, maar het geeft me het gevoel dat we een verschil kunnen maken. Dat we iets goeds kan doen voor mensen die het écht nodig hebben.”