Lifestyle

Blog Nicole: Wat doet voeding met je als je een stoma hebt?

Vertel / Wat doet voeding met je als je een stoma hebt? Gepubliceerd op 22 november 2019 MediReva-reporter Nicole (56) gaat samen met health coach Paul Smeets op zoek naar haar ‘ideale dieet’ voor een fit en gezond lijf. Wat werkt wél, maar wat ook niet? En hoe ziet haar eetdagboek eruit?
Helemaal klaar was ik met al die pillen die ik slikte om mijn Crohn- en reumaklachten te onderdrukken. Ik werd er moe van, kwam er veel door aan en kreeg last van allerlei nare bijwerkingen. Zo kon het niet langer, besloot ik. Ik wilde gezond oud worden en weten wat ik zélf kon doen om een fit, sterk en gezond lijf te krijgen.

Via via kwam ik in contact met health coach Paul Smeets. Ik was direct onder de indruk. Hij kreeg veel goede recensies onder andere van diabetes-, stoma- en Crohnpatiënten. Paul vertelde me dat ik veel gezondheidsvoordelen uit voeding kon halen. Een aanpassing van mijn dieet zou zeker kunnen bijdragen aan een vermindering van mijn klachten.

Lichaam ontzuren
Vol enthousiasme ging ik met hem een traject in op zoek naar mijn ideale dieet. Althans, dieet: eigenlijk ging het erom dat ik mijn levenswijze helemaal ging veranderen. Het begon met een bloedanalyse. Paul onderzocht mijn bloed om te kijken of ik misschien tekorten had of ergens allergisch voor was. Hij kwam tot de conclusie dat mijn lichaam flink ‘verzuurd’ was. Hoe minder zuren er in je lichaam zitten, hoe beter dat voor je gezondheid is. Verzuring zorgt namelijk voor pijnen en ontstekingen in je lichaam en hierdoor werden mijn reumaklachten verergerd.

Paul stelde daarom een dieet samen dat er op is gericht om mijn lichaam te ontzuren en de ontstekingswaarden te verlagen. Zo moest ik al het belastende voedsel – zoals bekende triggerfoods als suiker en koolhydraten – schrappen dat mijn gezondheid kan ondermijnen. Daarvoor in de plaats zou ik veel eiwitten en goede vetten eten.

“Door de juiste voedingsmiddelen zijn mijn klachten flink verminderd”

Geen kaas meer
Het klonk mij heel logisch in de oren. Vol goede moed begon ik dan ook aan het dieet. Ik kreeg een hele lijst met producten mee die goed zijn voor mijn lichaam, en producten die ik juist moest vermijden. Ik ben een echte kaasfan, maar helaas blijkt kaas van de koe je lijf dus flink te verzuren. Daar moest ik voortaan vanaf blijven. Gelukkig mocht ik nog wel geiten- of schapenkaas. Wat dan juist wel goed is? Spinazie, dat werkt ontzettend ontzurend. Sowieso zijn alle groentes goed voor je.

Inmiddels ben ik vier maanden verder en merk ik zeker resultaat. Mijn darmen zijn rustiger geworden en ik heb geen last meer van verstoppingen door voedsel wat voor mij zwaar verteerbaar is. Het is nu weer wat kouder en vochtiger buiten en normaal zou ik door mijn reumaklachten nu flink last van mijn ellebogen, handen en gewrichten moeten hebben. Maar die klachten zijn een stuk minder. Ook slaap ik beter, voel ik me fitter en ben ik tien kilo afgevallen. Ik heb minder vaak last van een opgeblazen gevoel, een bolle buik en krampen. Wat ook opvallend is, is dat mijn haar veel minder uitvalt en dat het is gaan krullen. Terwijl ik normaal altijd stijl haar had. Ook mijn nagels zijn sterker en glanzender. Ja, ik durf echt wel te stellen dat dit door mijn dieet komt.

Handige menu’s
Lastig om vol te houden, vind ik mijn nieuwe lifestyle niet. Al was het in het begin wel puzzelen met die hele lijst aan producten. Wat mocht ik wel, wat niet? Maar ik weet het steeds beter. De lijst hangt ook op mijn koelkast, dan kan ik altijd even kijken. Ook vind ik het fijn dat ik van Paul handige en complete menu’s mee heb gekregen. Die kan ik gemakkelijk volgen en dan weet ik altijd wat ik mag eten op een dag.

Deze levenswijze wil ik zeker blijven vasthouden. Ik voel me steeds fitter en sterker worden. Daar ben ik zo blij mee. Ik barst van de energie, beweeg meer en zit goed in mijn vel. Natuurlijk heb ik niet de illusie dat ik met mijn dieet mijn Crohn- en reumaklachten kan laten verdwijnen. Daar zal ik helaas nooit van afkomen. Maar ik weet nu wel dat ik door de juiste voedingsmiddelen mijn klachten flink kan verminderen. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor.

Nicole’s eetdagboek
  • Direct na het opstaan: 1 glas lauw water met sap van 1 citroen
  • Ontbijt: boerenomelet met 2 tot 3 eieren en tomaat en champignons
  • Snack: 3 rosbiefrolletjes met ½ avocado
  • Lunch: 200 gram groenten met 100 gram tonijn met olijfolie, zaden en kruiden
  • Snack: 35 gram ongezouten noten
  • Avondeten: 100 gram kip gebakken in 1 eetlepel roomboter, 250 gram gegrilde groentemix van wortel, paprika, tomaat, ui en spinazie
  • Snack: 1 mok kippenbouillon

Lees hier het persoonlijke verhaal van Nicole.