Mobiliteit

Muziek op, verstand op nul en gáán

Vertel / Het trainen begint: rondje polder van vijftien kilometer Gepubliceerd op 26 februari 2019 Yes, de inschrijving van de Vierdaagse van Nijmegen is geopend! Mijn wandelmaatje en ik hebben onszelf direct op de eerste dag van inschrijven aangemeld. Na vier jaar geen Vierdaagse te hebben gelopen, konden we geen dag meer langer wachten!
Het lijkt ondertussen wel traditie. Het eerste uur dat de inschrijving voor de Vierdaagse is geopend, vliegt standaard de site eruit. Topdrukte! Maar het is een kwestie van geduld. Niet alleen de inschrijving is binnen. Ook de medische verklaring van de huisarts is al geregeld. Die is verplicht bij deelname als je in een rolstoel zit. Je behandelend arts of huisarts geeft daarin officieel aan dat je als deelnemer “chronisch functieverlies van beide onderste ledematen” hebt.
Papieren rompslomp
Naast een medische verklaring moet ook ik ook een dispensatieformulier naar de medische dienst van de Vierdaagse sturen. Die dispensatie-aanvraag is altijd een dingetje. Bij elke deelname opnieuw de vraag indienen; dat gaat langzamerhand een beetje vervelen. Het duurt altijd lang voordat je de papieren van de organisatie ontvangt. En de aanvraag kan worden ingestuurd. En wat te denken van het feit dat ze elke keer weer een verklaring nodig hebben van een chronische beperking… Dat maakt het telkens weer indienen van dezelfde papieren best nutteloos, vind ik.
Eindelijk: een aangepaste toilet langs de wandelroute
En dat is niet het enige wat wringt aan de dispensatie-aanvraag. Er zat altijd een clausule bij. Daarin stond dat rolstoelgebruikers “geen recht hebben op aanspraak van aangepaste sanitaire voorzieningen”. Vorig jaar heeft dit voor veel commotie gezorgd. Door alle ophef is de organisatie van de Vierdaagse eindelijk overstag gegaan. Dit jaar komen er op de twee grote militaire rustpunten ook aangepaste toiletten te staan. Gelukkig! Want nauwelijks tot géén aangepaste wc’s langs de route is een van de redenen waarom ik vier jaar niet heb meegedaan. Nu kan ik weer mee doen!

Ook qua rolstoel ben ik voorbereidingen aan het treffen voor de Vierdaagse. Ik krijg een goed nieuw exemplaar!

David Snijders

Traint voor de Nijmeegse Vierdaagse 2019

Onderweg met gemak katheteriseren
Want het is wel zo prettig als ik onderweg kan katheteriseren. Omdat ik behoorlijk actief en vaak van huis ben, is niet elke katheter geschikt. Gelukkig zijn de gespecialiseerde verpleegkundigen bij MediReva altijd bereid te helpen en met me mee te denken. Zo ook met de Vierdaagse. Ik kreeg al vrij snel de perfecte katheter. Die is lekker compact én heeft een opvangzak.  Wel zo handig. Mocht ik mijn katheter laten vallen, dan is dat geen probleem. Zolang de dop er maar opzit!
De Vierdaagse goed ‘uitrollen’ in een nieuwe rolstoel
Ook qua rolstoel ben ik voorbereidingen aan het treffen voor de Vierdaagse. Ik krijg een goed nieuw exemplaar! Namelijk een TNS Activator. Daar ben ik erg blij mee. Dit is één van de lichtste rolstoelen die er bestaat. Wel zo handig, want hoe lichter de rolstoel, hoe makkelijker die rijdt. Dat komt goed van pas tijdens de Vierdaagse. Want dan heb ik nog wat extra dingen aan mijn rolstoel hangen. Denk aan extra buizen voor stevigheid en een gelkussen. Allemaal zaken die de rolstoel zwaarder maken. Bovendien moet er nog een grote rugtas mee vol eten en drinken. Die kan aardig wat wegen tijdens een grote wandeltocht. Dus hoe lichter je rolstoel in de basis is, hoe beter… Ik verwacht ‘m ergens in april. En heb goede hoop dat-ie de Vierdaagse prima doorstaat!
Saaie route zorgt voor mentale training
Maar goed, dat alles is nu geregeld. Wat betekent dat de tijd van trainen nu echt is aangebroken! Hoe mijn eerste training eruit zag? Ik ben begonnen met een rondje van ongeveer vijftien kilometer door de polder rondom Nijmegen. Het was mooi weer, met een zonnetje erbij. Niet verkeerd! Via de dijk De Ooijpolder langs de Waal met verschillende plassen en vooral veel natuur. Vlak voordat ik echt de stad Nijmegen in ging, sloeg ik linksaf een weggetje in. De heuvel op, langs de kerk van Persingen, alsmaar de weg volgen naar Welcheren. En via een vrij steile heuvel een dijk op en weer terug. Echt veel te beleven valt er op dit soort wegen niet. Ze zijn lang, smal en eigenlijk oersaai. Maar: ze leveren kilometers op. Erg belangrijk! En doordat de route nogal recht toe recht aan is, geeft dat mentale training. Belangrijk, want saaie stukken kent de Vierdaagse ook. Dus: muziek op, verstand op nul en gáán. Af en toe kwam ik andere wandelaars tegen die ook al begonnen zijn met hun training. Altijd fijn om te weten dat je niet de enige bent!
tell image 1
Rondje door de polder rondom Nijmegen
tell image 2
Langs de Waal met verschillende plassen en natuur
Samen lopen is leuker dan alleen
Mijn voorbereidingen bestaan niet alleen in mijn eentje trainen. Ik doe ook graag mee met organiseerde tochten van wandelverenigingen. Op 17 maart staat de eerste tocht gepland: de Poldermars in Ooij. Een thuiswedstrijd! Dertig kilometer door de regio. Georganiseerd -dus met anderen- is vaak veel leuker dan alleen… In het volgende blog vertel ik jullie daar graag meer over!
Even terug…
Dit is mijn tweede blog waarin ik je meeneem in mijn voorbereidingen voor de Vierdaagse. Lees hier mijn eerste blog met meer voorbereidingstips voor in de rustige winterperiode, zoals krachttraining.