Onderzoek opvragen persoonsgegevens

Meer dan de helft van de Nederlanders wil persoonsgegevens opvragen

12/12/17


Door de wet Algemene Gegevens Verordening (AVG) heeft straks iedereen het recht om persoonsgegevens te ontvangen van bijvoorbeeld zorgorganisaties. Onderzoek laat zien dat meer dan de helft van de Nederlands ook daadwerkelijk van plan is om persoonsgegevens op te vragen.

Het zal je vast niet zijn ontgaan: vanaf 25 mei 2018 gaat de Algemene Gegevens Verordening (AVG) van kracht. Met deze nieuwe wet worden de privacyrechten van patiënten versterkt én uitgebreid. Zo heeft een patiënt het recht op dataportabiliteit. Oftewel: het recht om persoonsgegevens te ontvangen die een organisatie van hen heeft.

‘Te weten wat ze weten’
Een ver-van-je-bed-show voor jou als zorgprofessional? Think again. Maar liefst 56 procent van de Nederlanders overweegt om persoonsgegevens op te vragen bij een zorgorganisatie, blijkt uit onderzoek van Qiy Foundation. Alleen social media bedrijven (denk aan Facebook en Instagram) scoren met 63 procent hoger. Banken staan met 41 procent relatief – en verrassend – laag. Redenen om persoonsgegevens op te vragen? Nieuwsgierigheid en de behoefte om 'te weten wat ze van je weten' worden het vaakst genoemd. In mindere mate scoren ook de behoefte om eigen data in het bezit te hebben en de mogelijkheid om data door te geven aan een andere partij.

AVG: stilzitten is geen optie
Het moge duidelijk zijn: voor een organisatie die met persoonsgegevens werkt, is stilzitten geen optie meer. Dus ook voor jou als zorgprofessional. Want hoe ga jij om met de gegevens van patiënten? En ben je op de hoogte van alle ins & outs van de AVG? Je leest er alles over op dit platform. Test bijvoorbeeld hoe privacybewust jij werkt.

Meer lezen
Meer weten over hoe de positie van de patiënt versterkt wordt? Ineke vertelt in haar blog hoe zij als patiënt de regie voert over haar medisch dossier.

Ander nieuws

Doen we het wel goed? 3 zorgprofessionals over de AVG

Wat is er door de nieuwe privacywetgeving nu echt veranderd in de praktijk? Wat merken zorgprofessionals daar dagelijks van op de werkvloer? En hoe gaan ze daarmee om? Drie praktijkervaringen over uitdagingen en kansen.

lees verderBen jij #ditisprivé?

Bijzondere persoonsgegevens optimaal beschermen is een uitdaging. Van gisteren, vandaag én morgen. Vanaf vandaag is de nieuwe privacywet officieel van kracht. Hoe zijn wij de privacy van onze klanten nóg beter gaan waarborgen? We nemen je mee in de stappen die wij hebben gezet en geven je een kijkje vooruit op #ditisprivé.

lees verderData in de zorgwereld: de 3 belangrijkste veranderingen

Iedereen een backup maken! Dat is op 31 maart de boodschap op de Wereld Backup Dag. Data spelen een steeds grotere rol. We kunnen niet meer zonder. Maar hoe staat het met de data binnen de zorg? Hoe is dat geregeld? Wat gaat er met de komst van de AVG veranderen? En wat betekent dat voor backups?

lees verder5 gouden regels om privacy-bewust te werken

Het niet goed omgaan en beschermen van persoonsgegevens kan straks een flinke boete opleveren. Alle reden dus om zo privacy-bewust mogelijk te werken. Wat daarbij helpt? 5 gouden regels!

lees verderDe comeback van het landelijk elektronische patiëntendossier?

Al jarenlang worstelt de overheid om op een veilige en betrouwbare manier digitaal medische gegevens uit te wisselen. Met de komst van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) worden de regels over privacybescherming bovendien fors aangescherpt. Wat betekent dit voor het EPD?

lees verderBlockchain doet intrede in de zorg

Het welbekende ‘schriftje op het aanrecht’: menig zorgprofessional is er bekend mee. Zorginstituut Nederland meent dat dit anders kan. Zij lanceerde onlangs als eerste in Nederland een juridisch gecertificeerde blockchaintoepassing, in een vorm van een app.

lees verderVerander je wachtwoordendag

Een wachtwoord is het slot op je digitale deur. Voor jou als zorgprofessional een extra belangrijk slot, omdat je met persoonsgegevens werkt. Is jouw wachtwoord sterk genoeg? Check het vandaag op nationale verander-je-wachtwoorden-dag!

lees verder

"Mevrouw Jans gebruikt 5 stomazakjes per dag"