1: Verblijfskatheter (man & vrouw)

Een verblijfskatheter leegt de blaas bij retentieklachten. Het is een dun slangetje dat via de plasbuis in de blaas wordt gebracht. Een verblijfskatheter voor de man wordt via de penis ingebracht. Bij een vrouw gebeurt dat via de plasbuis in de vulva.

Een uroloog of verpleegkundige legt de verblijfskatheter aan. Zij spuiten eerst een licht verdovend glijmiddel in de plasbuis. Daarna wordt de katheter tot in de blaas geschoven. Het uiteinde van de slang heeft een klein ballonnetje. Dat wordt gevuld met water om de katheter te verankeren. Het andere uiteinde van de slang wordt verbonden met een opvangzak waar de urine in stroomt.

Lees meer op deze pagina:
Verblijfskatheter >


2: Suprapubische katheter (man & vrouw)

Een suprapubische katheter wordt via een incisie in de buikwand in de blaas gebracht. Het is een flexibel slangetje met aan het uiteinde een ballonnetje. Wanneer het slangetje in de blaas zit, wordt de ballon opgeblazen met water. Zo kan de katheter niet meer uit de blaas glijden.

Je verbindt je suprapubische katheter met een urinezak. De urinezak maak je vast aan je been.

Lees meer op deze pagina:
Suprapubische katheter >


3: Condoomkatheter (man)

Dit is een katheter voor mannen met ongewenst urineverlies. Je schuift deze katheter over de penis. Daarna verbind je het afvoerbuisje aan de voorkant met een opvangzak die urine opvangt.

Lees meer op deze pagina:
Condoomkatheter >


4: Eenmalige katheter

Eenmalige katheters worden gebruikt om de blaas te legen. Dit soort katheters wordt in het ziekenhuis gebruikt bij noodgevallen, maar ook door mensen die één of meerdere keren per dag zelf katheteriseren.

Een eenmalige katheter is een dun slangetje. Aan de ene kant van het slangetje zitten meerdere gaatjes. Deze kant wordt ingebracht in de blaas, via de plasbuis. De andere kant van de katheter heeft één opening, waardoor de urine naar buiten kan stromen.

Eenmalige katheters worden soms in water verpakt. Anders moeten ze nat gemaakt worden voor gebruik.

Lees meer op deze pagina:
Eenmalige katheter >


Een katheter kiezen?

Dat er verschillende soorten katheters zijn, betekent niet dat je een katheter kunt kiezen. Welke soort je nodig hebt, hangt af van je medische situatie en in hoeverre je nog zelf kunt plassen. Ga nooit zelf experimenteren met katheters! Overleg met je zorgverlener of bel met MediReva voordat je materiaal bestelt.

Heb je vragen over verschillende soorten katheters?

We vertellen je er graag meer over. MediReva helpt al meer dan 40 jaar mensen met een katheter. Stel je vragen over de verschillende soorten katheters aan onze specialisten via: