Wat is urine-retentie?

Retentie betekent vasthouden. Bij urine-retentie hoopt urine zich op in de blaas, doordat je niet kunt plassen. Het kan acuut zijn of chronisch. Bij acute retentie leegt de blaas zich niet helemaal, ondanks grote aandrang om te plassen. Er treedt dan een plotselinge, pijnlijke ophoping van urine op. De acute vorm is een medische noodsituatie. Die treedt op als iets de plasbuis of de uitgang van de blaas blokkeert.

Wat is chronische urine-retentie?

Chronische urine-retentie ontstaat gedurende langere tijd. Bij chronische retentie plas je de blaas niet meer volledig leeg. Er blijft steeds een grotere hoeveelheid urine in de blaas achter. Om te bepalen hoeveel urine er achterblijft wordt er een echo gemaakt van de blaas. Bij urine-retentie heet dit bladderen. Doordat er urine achterblijft, rekt de blaas steeds meer uit en loop je het risico op infecties of incontinentieklachten.

Blaas: residu of retentie?

Bij blaasproblemen komen de termen residu en retentie vaak voor. Bij blaas-retentie lukt het niet om de blaas te legen. Bij een blaas-residu blijft er urine achter in de blaas. Een blaas-residu kan dus het gevolg zijn van blaasretentie.

Hoe krijg je urine-retentie?

Retentie kan verschillende oorzaken hebben. Zo treedt retentie op bij een vergroting van de prostaat (bij mannen). Ook een vernauwing van de plasbuis kan de oorzaak zijn van retentie. Dan heeft de blaasspier niet genoeg kracht om urine naar buiten te persen. Andere oorzaken zijn: obstipatie, verzakking van de vagina of de blaas, verzakking van het rectum of urinewegstenen. Een narcose en een ruggenprik kunnen ook leiden tot retentie, net als een bevalling, zenuwschade of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Wil je meer weten over één van deze oorzaken? Lees verder op deze pagina: oorzaken van retentie.

Leven met retentie

Retentie moet altijd behandeld worden. Zonder retentie-behandeling is deze aandoening zeer schadelijk en soms zelfs levensbedreigend. De retentie wordt meestal opgelost met een katheter. Er zijn verschillende soorten katheters. Bij de meeste soorten wordt er een slangetje via de plasbuis naar de blaas gebracht. Via dit slangetje kan urine je lichaam verlaten. Dit haalt de druk van je blaas.

Afhankelijk van je situatie krijg je een katheter tijdelijk of permanent. Beide hebben een grote invloed op je leven. Je gaat niet naar de wc zoals anderen dat doen. Een permanent katheter moet om de 6-8 weken vervangen worden in het ziekenhuis. Daarnaast gebruik je bij de katheter een urinezak die je altijd bij je draagt.

Wil je weten hoe je jouw leven met een katheter makkelijker maakt? MediReva heeft tips voor je verzameld. Die bekijk je op deze pagina: Tips voor omgaan met een katheter.

MediReva: jouw partner voor retentie

Niet meer kunnen plassen kan een enorme impact hebben op je leven. Dat snappen wij bij MediReva maar al te goed. Om hier zo goed mogelijk mee om te gaan, is er meestal wel een passend hulpmiddel beschikbaar. MediReva kan je helpen bij het vinden en adviseren van hulpmiddelen en materialen op het gebied van retentiezorg. Zo kun je de dagelijkse bezigheden weer zo goed als mogelijk oppakken.

Meer weten over de betekenis van retentie voor jou?

Wil je tips voor jouw specifieke situatie? We helpen je graag verder. MediReva helpt al meer dan 40 jaar mensen met incontinentie door heel Nederland. Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Zij weten precies wat je nodig hebt!