Algemene tips voor katheterdragers

Tip 1: Pas op de knik!

Zorg dat de urine vrij de katheterzak in kan stromen. In de slang mag geen knik zitten. Om knikken te voorkomen knip je de slang op de juiste lengte of fixeer je de slang met tape of een elastische band.

Tip 2: Leeg de katheterzak regelmatig

Doe dit om de drie tot vier uur. Vergeet je vaak om je urinezak te legen? Zet dan een wekker op je mobiel om te voorkomen dat je het vergeet.

Tip 3: Hang de zak lager dan je blaas

De katheterzak moet lager hangen dan je blaas, dus onder je heupen. Zo kan de urine niet teruglopen.

Tip 4: Kies de juiste opvangzak voor het juiste moment

Er zijn verschillende soorten katheterzakken. Zo is een kleinere beenzak handig voor overdag (deze is minder groot en dus minder opvallend) en is een grote urinezak ideaal voor ’s nachts. Hiermee hoef je niet midden in de nacht uit bed om je opvangzak te legen. Bekijk ook de opties voor een speciale katheterzak bij het sporten.

Tip 5: Pas je kleding aan

Sommige kledingstukken zijn minder geschikt voor katheterdragers. Onze tip: Draag een loszittende broek, met wijde pijpen. Dit zorgt ervoor dat de urine makkelijk door het slangetje naar de zak kan stromen. Daarnaast zijn brede pijpen makkelijker op te stropen wanneer je wilt checken hoe vol je urinezak is.

Tip 6: Houd je ogen open voor nieuw materiaal

De ontwikkeling van katheters en hulpmiddelen staat niet stil. Gebruik je al een hele tijd hetzelfde materiaal? Overleg dan eens met je verpleegkundige of arts. Misschien is er inmiddels materiaal beschikbaar dat je meer vrijheid geeft. Bijvoorbeeld bij het stappen.

Meer tips

Sporten met een katheter

Beweeglijk blijven met een urinezak. Dat kan! Bekijk onze tips voor sporters die een katheter hebben.

Sporttips voor katheterdragers >

Slapen met een katheter

Een goede nachtrust is belangrijk, maar hoe krijg je die met een katheter? Werk eraan met onze tips:

Slapen met een katheter: tips >

Jezelf wassen met een katheter

Douchen of in bad gaan kan met een katheter. Volg onze tips op en je weet wat je beter wel en niet kunt doen bij het wassen.

Wassen met een katheter: tips >

Reizen met een katheter

Met een katheter op reis gaan vraagt wat extra voorbereiding. Waar moet je op letten? Je leest het op deze pagina:

Tips voor reizen met een katheter >

Seksualiteit en een katheter

Vrijen met een katheter kan zeker. Het levert soms wat uitdagingen op. Bekijk hier onze tips:

Tips voor seks met een katheter >

Tips voor het katheteriseren van je kind

Maartje is moeder van Sanne van 6 jaar. In een interview voor Vertel online geeft ze de volgende tips voor het katheteriseren van een kindje.

  1. Houd het voor je kind luchtig; anders wordt plassen met een katheter zo’n ding. Maak van katheteriseren een normaal onderdeel van de dag, net als tandenpoetsen.
  2. Gaat je kind voor het eerst katheteriseren? Oefen dat dan samen thuis, in een ontspannen setting. Bijvoorbeeld op een kleuterstoeltje, met een spiegel erbij en een leuk muziekje op de achtergrond.
  3. Werk aan je mindset, leer om anders tegen de situatie aan te kijken. Het ene kind heeft een gehoorapparaat of een bril, de ander een katheter. Waar goed mee te leven valt, als je eenmaal weet hoe het moet.

 

Lees het hele interview hier: “Jij een bril, ik een katheter, nou en?”

Medireva_Platform_header_HI-Maartje-incontinentie-1536x667

Wil je meer katheter-tips?

Bel met onze medisch specialisten! Bij MediReva helpen we al meer dan 40 jaar mensen met retentie die plassen met een katheter. We weten precies wat je nodig hebt!