Welke sporten kan ik doen met een katheter?

Mensen die zelfkatheteriseren kunnen alle sporten doen. Ook met een suprapubische katheter of een verblijfskatheter kan je in principe alle sporten doen. Ook zwemmen is mogelijk. Sommige sporters ervaren wel dat de katheter hun bewegingsvrijheid beperkt. Daarnaast loop je bij contactsporten de kans dat iemand onbedoeld aan je katheter of de slang van je opvangzak trekt. Dit voorkom je met de juiste hulpmiddelen.

Sporten met een katheter: 5 tips

Tip 1: Katheteriseer vlak voordat je gaat sporten

Deze tip is er eigenlijk vooral voor als je zelf katheteriseert. Sporten is fijner met een lege blaas. Door je blaas te legen voor het sporten voorkom je dat er extra druk op de blaas komt. Ook heb je minder kans op ongewenst urineverlies tijdens het sporten.

Tip 2: Wissel of leeg je urinezak voor het sporten

Voorkom lekkages en leeg je urinezak voordat je met sporten begint. De kans is groot dat de zak tijdens het sporten meer beweegt dan normaal. Staat er al druk op? Dan schiet de slang makkelijker los, of kunnen er zelfs scheuren in de zak ontstaan. Je kunt ook vlak voor het sporten een kleinere zak aansluiten. Die geeft je meer bewegingsvrijheid.

Tip 3: Wees voorzichtig met zware inspanning

Je hebt niet zomaar een katheter nodig. Meestal is dit het gevolg van een andere aandoening of verzwakte spieren. Train dus niet te hard en luister goed naar je lichaam.

Tip 4: Zorg voor de juiste uitrusting

Banden, tapes, kleine opvangzakjes, stopjes: je kunt ze allemaal gebruiken om vrijer te sporten met een katheter. Er worden ook steeds nieuwe hulpmiddelen ontwikkeld. Je hoeft het niet allemaal zelf uit te zoeken. Vraag hulp aan je arts of verpleegkundige, of neem contact op met MediReva. Misschien hebben wij tips voor materiaal dat precies bij je sport aansluit.

Tip 5: Contactsport? Fixeer alle slangen

Tijdens het sporten gaat het er soms ruig aan toe. Medespelers en jijzelf kunnen even vergeten dat je een katheter draagt. Zo kan het voorkomen dat je katheter of je opvangzak verstrikt raakt. Maak je katheter en je opvangsysteem goed vast op je lichaam met behulp van banden of tape. Zo voorkom je ongelukken.

Zwemmen met een katheter

Je kunt zwemmen met een verblijfskatheter of suprapubische katheter. Het is mogelijk om de katheter af te koppelen of af te sluiten met een katheterstopje of een katheterventiel. Dit moet je wel bespreken met je behandelaar. Je kunt er ook voor kiezen om een klein urinezakje aan de katheter te koppelen.

Lees hier verder: zwemmen met incontinentie of een katheter

Wil je meer weten over sporten met een katheter?

MediReva geeft je graag meer tips. Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Zij vertellen je graag meer over geschikte sporten en beschikbare hulpmiddelen.