Zwemtips incontinentie

Houd je van zwemmen, maar houd je incontinentie je tegen? Dat is jammer, want het is een mooie manier om in beweging te blijven. Lees onze tips. Misschien ga je daarna met een gerust hart het water in.

Tip 1: Ga voor het zwemmen rustig naar de wc

Plan genoeg tijd in om voor het zwemmen naar de wc te gaan, dit voorkomt dat je daarna grote hoeveelheden urine of ontlasting verliest.

Tip 2: Urine-incontinent? Zwem in buitenwater

Soms is zwemmen in een zwembad een extra drempel als je incontinent bent. Je bent immers bang dat je het water ‘vervuilt’ voor de andere zwemmer. Hoewel je vast niet de enige bent die in het zwembad plast, kan je er ook voor kiezen om buiten te gaan zwemmen in de zee, een plas of een meer. Als je daar urine verliest ben je sowieso niet alleen. Vissen plassen ook. Voor de koudere seizoenen kan je eventueel een wetsuit aanschaffen.

Tip 3: Controleer of speciale zwemkleding wel voor jou werkt

Onder de noemer incontinentie-zwemkleding vind je veel verschillende producten. Die zijn meestal niet geschikt voor alle vormen van incontinentie. Bekijk goed of de kleding geschikt is om urine tegen te houden, of alleen ontlasting. Let er ook op dat niet alle zwemkleding voor incontinenten werkt bij dunne ontlasting.

Zwemkleding tips incontinentie

Om te zwemmen met incontinentie heb je zwemkleding nodig. Normale zwemkleding is meestal niet geschikt. Die sluit strak aan op je lichaam en drukt op je incontinentiemateriaal. Dat kan er raar uitzien. Bovendien is het oncomfortabel. Dit zijn onze tips:

  • Draag een apart incontinentiebroekje onder je badkleding;
  • Koop een badpak of zwembroek met een geïntegreerd incontinentiebroekje. Deze zwemkleding ziet eruit als normale zwemkleding, maar heeft een waterdicht binnenbroekje dat je kunt afsluiten;
  • Draag een loszittend kledingstuk over je incontinentiemateriaal, bijvoorbeeld een zwemrokje of een bermuda.

Zwemluiers voor volwassenen

Zwemluiers zijn alleen geschikt om ontlasting op te vangen, dus niet voor de opvang van urine. Er bestaan wegwerpbroekjes van het merk Tranquility die je online in diverse maten kunt kopen. Er bestaan ook wasbare broekjes die je onder een zwembroek of badpak kunt dragen. Die zijn verkrijgbaar bij www.hulpmiddelwereld.nl.

Irene Hagemans (69) is incontinent. Maar dat houdt haar niet tegen alle leuke dingen te doen die ze wil. Ook zwemmen. Lees haar verhaal hier.

Zwemmen met een katheter

Zwemmen met een katheter is mogelijk, maar overleg dit altijd eerst met je hulpverlener. Niet al het buitenwater is geschikt om in te zwemmen. Katheterdragers lopen extra risico bij het zwemmen in verontreinigd water, dus houd de waterkwaliteit in de gaten.

Verblijfs- of buikkatheter (suprapubisch katheter)

Je kunt zwemmen met een verblijfskatheter of suprapubische katheter. Het is mogelijk om de katheter af te koppelen en af te sluiten met een katheterstopje of een katheterventiel. Bespreek altijd met je behandelaar of dit mogelijk is. Indien dit niet mogelijk is, kun je ervoor kiezen om een klein urinezakje aan de katheter te koppelen. Een klein urinezakje kan je onder je zwemkleding dragen.

Condoomkatheter of extere katheter

Je kunt zwemmen met een condoom- of externe katheter. Let er op dat blootstelling aan water soms de plakstrip verzwakt. Lees de instructies van de leverancier om erachter te komen of jouw materiaal geschikt is om mee te zwemmen.

Meer lezen?

Lees op vertel-online.nl het verhaal van Waldo over zijn incontinente, maar onbezorgde zomer:

Medireva_Platform_header_incontinentie blog Waldo

“Het maakt mij niets uit of iemand mijn incontinentiemateriaal ziet of hoort”

Lees Waldo’s verhaal >

Meer weten over zwemmen met incontinentie of een katheter?

Bij MediReva geven we je graag meer zwemtips. Wij helpen al meer dan 40 jaar katheterdragers en mensen met incontinentie Neem contact met ons op via: