“Zometeen komt de groenteman koffiedrinken. En vanmiddag ga ik winkelen met een vriendin in Cuijk. Ik heb een druk leven hoor. Ik ben gepensioneerd zangpedagoge en koordirigente. Ook geef ik op verzoek privéles. Mijn eindexamen aan het conservatorium deed ik pas op mijn 49ste. In mijn tienerjaren had ik de vooropleiding al gedaan en veel pianolessen gehad, toch ben ik toen gestopt. Daarna kreeg ik kinderen en ben ik twee keer getrouwd en gescheiden. Dat eindexamen op latere leeftijd deed ik overigens met ingezwachtelde benen en gekneusde ribben. Ik was herstellende van een ongeluk. Als tiener ben ik geschept door een vrachtwagen. Zingen met gekneusde ribben was best een opgave. Maar… ik ben geslaagd!”
Stressincontinentie door verzwakte bekkenbodemspieren
“Mijn incontinentie is door het ongeluk erger geworden. Daar kreeg ik acht jaar eerder voor het eerst mee te maken, toen mijn baarmoeder was verwijderd. Nu kreeg ik incontinentiemateriaal op recept. Ook moest ik een speciale bekkenbodemtherapie volgen. Stressincontinentie ontwikkelt zich omdat de bekkenbodemspieren verzwakken. Ik heb die therapeute alleen nooit ontmoet. Onderweg ernaartoe, tijdens een lange fietstocht door het bos, ben ik flink gevallen. Toen vond ik het ineens welletjes geweest, ik was al zó lang onder behandeling van artsen. Waarom zou ik niet zélf bekkenbodemoefeningen gaan doen?”

“Ik kijk uit naar een mogelijke vakantie met mijn dochter en kleinkinderen in Frankrijk. Heerlijk!”

Continentieverbandjes bieden uitkomst
“Ik verlies af en toe druppels urine. Maar met een continentieverbandje red ik het prima. Alleen als ik last heb van heftige hoestbuien door mijn bronchitis, draag ik een luierbroekje. Ook ’s nachts draag ik incontinentiemateriaal. Ik probeer weleens zonder, bijvoorbeeld als het heel warm is. Maar eigenlijk werkt dat niet. Dan moet ik ’s morgens toch alles uitwassen. Sowieso moet ik zo’n vijf keer uit bed om te plassen. Maar ik ga mijn vochtinname ’s avonds niet verminderen. Veel drinken is immers belangrijk.”
Extra materiaal mee tijdens dagjes uit
“Waar ik nog naar zoek zijn goed absorberende dunne én lange verbanden. Want zittend lek je toch al snel door. Maar langer wordt automatisch ook dikker. En een halve autoband in mijn broek, dat zie ik niet zitten. Vanwege mijn kunstknie moet ik elke dag fietsen, dan hoop ik toch geen smetplekken te krijgen of door te lekken. Daarom neem ik altijd een extra verbandje mee als ik een dag op stap ga.”
Eindelijk weer zwemmen in de zee
“Mijn vriend heb ik leren kennen in het zwembad. Ik zwem graag, het liefst in de ochtend. In mijn badpak draag ik geen inlegkruisjes. Opmerkelijk genoeg heb ik in het water geen last van urineverlies. De eerste uren daarna evenmin. Deze zomer hoop ik weer eens naar zee te gaan. Daar was ik het laatst in 2014; veel te lang geleden! En ik kijk uit naar een mogelijke vakantie met mijn dochter en kleinkinderen in Frankrijk. Heerlijk!”
Heb jij incontinentie? En ben je benieuwd wat MediReva voor jou kan betekenen? Klik hier voor meer informatie.