Urine-retentie: de druk verlichten
Wanneer je last hebt van retentie, lukt het niet om je blaas (helemaal) leeg te maken. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals urinestenen, een vergrote prostaat of een verzakking in de onderbuik. Voor zowel acute als chronische retentie is een behandeling noodzakelijk. Retentie kan erg pijnlijk zijn en een niet-geleegde blaas brengt andere complicaties met zich mee. Bijvoorbeeld een blaasontsteking, een overactieve blaas of schade aan de blaasspier.
Om de gevolgen van urine-retentie tegen te gaan, wordt doorgaans een katheter geplaatst. Dit is geen oplossing voor de onderliggende oorzaak van de retentie, maar het verlicht wel de druk op de blaas. Het plaatsen van een katheter wordt ook wel katheteriseren genoemd.
Blaas katheteriseren
Wanneer urine niet meer op de natuurlijke weg naar buiten kan, is er hulp van buitenaf nodig. Een katheter leegt de blaas zonder hulp van de blaasspier of sluitspieren. Het is een dunne slang die via de buikwand of de plasbuis in de blaas wordt gebracht. De slang wordt verbonden met een opvangzak. Daar loopt urine in. Er zijn verschillende soorten katheters. Afhankelijk van je medische situatie is een bepaald type het meest geschikt.
Bij hoeveel retentie katheteriseren nodig is, hangt van de patiënt af. Het is normaal dat er 10 tot 15 milliliter urine in de blaas achterblijft. Katheteriseren wordt noodzakelijk wanneer er rond de 100 milliliter urine achterblijft. Voor mensen die zelf katheteriseren geldt: hoe meer blaasresidu je hebt, hoe vaker je de blaas moet legen.
Verschillen (eenmalig) katheteriseren man of vrouw
Katheteriseren werkt voor een man of vrouw op dezelfde manier. Er zijn wel verschillen bij het inbrengen van de katheter. Dit gebeurt bij de man via plasbuis in de penis. De opening van de plasbuis voor de vrouw bevindt zich in de vulva.
Zelfkatheterisatie wordt door mannen meestal als makkelijker ervaren. Zij kunnen bij het inbrengen van de katheter beter de opening van de plasbuis vinden. Voor vrouwen wordt er -zeker in het begin- een spiegel aangeraden.
Hoe lang mag een katheter blijven zitten?
Om verstoppingen te voorkomen moet een katheter eens in de 8 tot 10 weken vervangen worden. Draag je een tijdelijke katheter? Dan gaat je katheter er mogelijk al voor die tijd uit. Een eenmalige katheter mag niet blijven zitten. Deze gooi je weg na het gebruik.