Med_voeding-Home-440x450px

Wat is urine-retentie?

Retentie betekent vasthouden. Bij urine-retentie hoopt urine zich op in de blaas, doordat je niet kunt plassen of slechts kleine beetjes plast.

Lees hier meer: wat is urine-retentie?

Oorzaak 1: Vernauwing van de plasbuis

Een vernauwing van de plasbuis ontstaat wanneer het slijmvlies in de plasbuis beschadigd raakt. Dit kan gebeuren bij een val, een operatie of bij een geslachtsziekte. Dit leidt tot retentie wanneer de blaasspier niet genoeg kracht heeft om urine naar buiten te persen.


Oorzaak 2: Obstipatie

In sommige gevallen is urine-retentie een gevolg van obstipatie. De volle endeldarm drukt de plasbuis dicht, waardoor urine in de blaas gevangen zit.


Oorzaak 3: Urinestenen

Urinestenen ontstaan uit een ophoping van kalk en zouten in je urine. Een urinesteen bevindt zich in de plasbuis. Meestal spoelen urinestenen met je urine mee naar buiten. Wordt een steen te groot, dan blokkeert hij de weg. Heb je zo’n steen? Dan lukt het niet om te plassen en heb je retentie.


Oorzaak 4: Vergroting van de prostaat (bij mannen)

Wanneer de man ouder wordt, groeit zijn prostaat. Die groei kan problemen geven bij het plassen. De prostaat ligt om de plasbuis heen. Een vergroting betekent daarom vaak dat de plasbuis van de man nauwer wordt. Wanneer dat zorgt dat hij niet meer kan plassen heeft een man blaas-retentie.

De prostaat kan ook opzwellen door prostaatkanker. In dat geval is een operatie of bestraling nodig. In sommige gevallen wordt er daarna een katheter of een stoma aangelegd.


Oorzaak 5: Verzakkingen

In de onderbuik houden spieren de blaas en andere organen op hun plek. Verzakkingen treden op wanneer bepaalde spieren zwak zijn en niet voldoende ondersteuning bieden. Een verzakking kan de urinebuis afknellen. Dit zorgt voor retentie. De meest voorkomende verzakkingen die retentie veroorzaken zijn:

  • Verzakking van de blaas;
  • Verzakking van het rectum;
  • Verzakking van de vagina (bij vrouwen).

 


Oorzaak 6: Narcose en een ruggenprik

Bij een narcose of een ruggenprik worden de zenuwen verdoofd. Daardoor voel je ook de prikkel om te plassen niet. Dit kan (tijdelijke) urine-retentie veroorzaken.


Oorzaak 7: Zenuwschade

Zenuwschade kan de aansturing van de blaas en de spieren rondom de blaas verstoren. Die schade kan het gevolg zijn van een operatie, een ongeluk of van een aandoening zoals MS of Diabetes.


Oorzaak 8: Bevalling

Tijdens de zwangerschap plassen vrouwen meestal meer dan normaal. Dat geldt niet voor de periode net na de bevalling. Vermoeidheid, pijn en vermoeide bekkenbodemspieren zorgen dat de aandrang om te plassen wegblijft. Deze vorm van retentie zou tijdelijk moeten zijn. Neem contact op met je verloskundige wanneer je last krijgt van buikpijn of wanneer je alleen kleine beetjes kunt plassen.


Oorzaak 9: Medicijnen

Soms is retentie het gevolg van medicijngebruik. Dit komt voor bij  medicijnen die motorische signalen of spierspanning beïnvloeden. Medicijnen die retentie kunnen veroorzaken zijn:

  • Anticholinergische medicijnen, die de motorische signalen verzwakken;
  • SNRI’s, die de plasbuis of bekkenbodemspieren laten samentrekken;
  • Benzodiazepines, een medicijn dat wordt voorgeschreven bij angst- of slaapproblemen, maar ook kan zorgen dat blaasspieren te veel ontspannen.

Wil je meer weten over de oorzaken van retentie?

Dan is MediReva er voor je. Wij helpen al meer dan 40 jaar mensen met verschillende vormen van retentie. Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Zij weten precies wat je nodig hebt!