Plaatsen suprapubische katheter

Een suprapubische katheter wordt geplaatst in de onderbuik. De katheter gaat door de huid en loopt boven het schaambeen langs naar de blaas.

Deze katheter wordt meestal in het ziekenhuis geplaatst onder plaatselijke verdoving. De arts desinfecteert en verdooft de huid. Daarna maakt hij een incisie. Met een speciale naald maakt de arts een gaatje in de blaas. Daarin plaatst hij een buisje waardoor later de katheter in de blaas kan.

Wanneer de katheter in de blaas zit, wordt de ballon opgeblazen met water. Zo kan de katheter niet meer uit de blaas glijden.

Wanneer krijg je een suprapubische katheter?

Je krijgt een suprapubische katheter wanneer je niet meer normaal kunt plassen. Meestal komt dit door verzwakte blaasspieren of een ernstige vernauwing van de urinebuis. Ook een ongeluk of een verzakking kan een reden zijn om een katheter via de buikwand aan te leggen.

Werking suprapubische katheter

Met de katheter maakt de arts een extra opening in de blaas, waardoor urine naar buiten kan. De opening van de suprapubische katheter zit op een bepaalde hoogte in de blaas. Wanneer de blaas vol genoeg raakt, wordt die hoogte bereikt en begint er urine door de katheter naar buiten te stromen. De urine belandt daarna in een urinezak. Die leeg je in het toilet.

Urinezak bij suprapubische katheter

Je katheter wordt direct na het plaatsen verbonden met een urinezak. Urine uit de blaas loopt automatisch in de zak De urinezak maak je overdag vast aan je been. ‘s Nachts kan je de zak bijvoorbeeld aan de rand van je bed bevestigen. Zolang de zak lager blijft dan je blaas kan er urine in lopen.

Er zijn grote en kleine urinezakken beschikbaar. De grote zakken zijn geschikt voor in de nacht of wanneer je de zak langere tijd niet kunt legen. Een kleinere zak is handig wanneer je een korte periode meer bewegingsvrijheid wilt hebben. Bijvoorbeeld tijdens het sporten.

Heb je een suprapubische katheter?

Dan is MediReva er voor je. Wij helpen al meer dan 40 jaar mensen met verschillende vormen van retentie. Je kunt ook bij ons terecht met vragen over je suprapubische katheter. Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Zij weten precies wat je nodig hebt!