Hoe werkt een eenmalige katheter?

Een eenmalige katheter wordt gebruikt om de blaas te legen. Er zijn verschillende redenen om dat te doen. Bijvoorbeeld als er steeds een beetje urine achterblijft of als het (tijdelijk) niet lukt om te plassen na een operatie.

Om de blaas leeg te maken wordt de katheter via de plasbuis in de blaas gebracht. De eenmalige katheter is een dunne flexibele buis. De buis bevat een glibberige coating, waarmee hij makkelijker naar binnen glijdt. Meestal doet het katheteriseren geen pijn. Het kan wel een vreemd gevoel geven.

Als de eenmalige katheter in de blaas zit, kan de urine naar buiten stromen. Die wordt opgevangen in een opvangzak, bakje, maatbeker of urinaal. Als je zelf katheteriseert, doe je dit op het toilet. Je kunt de urine dan direct in de wc laten lopen.

Zelf een eenmalige katheter gebruiken

De (eenmalige) blaaskatheter is bedoeld voor kort gebruik. Je brengt hem in via de plasbuis. Na het ledigen van de blaas kun je de katheter verwijderen. Afhankelijk van de klacht en aandoening, dien je één of meerdere keren per dag of week zelfkatheteriseren. De eenmalige katheter kun je zelf inbrengen. Je kunt dit ook door een verpleegkundige in het ziekenhuis laten doen.

Bekijk meer instructies op deze pagina: instructies zelfkatheterisatie

Soorten en maten

Er zijn verschillende soorten eenmalige katheters voor zowel mannen als vrouwen, met verschillende diameters (charièrre), lengtes en van verschillend materiaal. De maat die je kiest hangt af van je lichaam.  Mannen hebben doorgaans een langere katheter nodig dan vrouwen. Voor kinderen wordt meestal een kleinere diameter gebruikt omdat de plasbuis nauwer is.

Ook de tip van de katheter (het uiteinde dat de blaas in gaat), heeft verschillende vormen. Bijvoorbeeld een ronde vorm, waarmee de kans op beschadigingen aan de urinebuis kleiner wordt. Of een gebogen vorm voor mannen met een vergrote prostaat.

De eenmalige katheter die jij nodig hebt hangt af van je medische situatie. Ga zelf niet experimenteren met verschillende vormen. Vraag advies aan je hulpverlener of overleg met onze medisch specialisten.

Medicijnen toedienen via eenmalige katheter

De eenmalige katheter wordt ook gebruikt voor het toedienen van medicijnen in de blaas. De katheter wordt op dezelfde manier via de plasbuis in de blaas gebracht. Daarna spuit je arts of zorgverlener de vloeibare medicijnen door de katheter naar binnen. Dit wordt ook wel een blaasspoeling genoemd. De blaasspoeling wordt gebruikt om tumoren te bestrijden of als onderdeel van immunotherapie.

Meer weten over eenmalige katheters?

We vertellen je er graag meer over. MediReva helpt al meer dan 40 jaar mensen met een katheter die je eenmalig gebruikt. Stel je vragen aan onze specialisten via: