Wat is een condoomkatheter?

Een condoomkatheter is een hulpmiddel om urine op te vangen. Een condoomkatheter (ook wel ‘externe katheter’) lijkt erg op een condoom. Het is een flexibele koker van rubber of latex die om de penis past. De koker heeft aan het uiteinde een afvoerbuisje.

De condoomkatheter heeft een kleefstrip die je op de penis plakt. Met een geïntegreerde plakstrip heet dit een eendelig systeem. Wanneer je de plakstrip en de katheter los van elkaar kunt aanbrengen spreken we van een tweedelig systeem.

Wanneer gebruik je een condoomkatheter?

Een condoomkatheter is bedoeld voor mannen die urine-incontinent zijn. Veelal gaat het om mannen die last hebben van postmictie (nadruppelen). Bij grotere hoeveelheden urineverlies wordt meestal gekozen voor andere incontinentie-hulpmiddelen. De condoomkatheter wordt ook gebruikt om ‘s nachts minder vaak uit bed te hoeven. Dit kan fijn zijn wanneer je slecht ter been bent of erg vaak moet plassen.

Je gebruikt een condoomkatheter wanneer je geen ander incontinentiemateriaal kan of wil dragen, bijvoorbeeld bij een geïrriteerde huid.

Condoomkatheter werking

De condoomkatheter schuift om de penis en wordt met de plakstrip waterdicht afgesloten. Urine die ongewild uit de blaas loopt wordt opgevangen door het condoom en loopt naar beneden.

Onderin de condoomkatheter zit een afvoerbuisje. Dit buisje wordt aangesloten op een urinezak. Urine loopt uit de katheter en wordt opgeslagen in de urinezak die je om de zoveel tijd leegt in het toilet.

Condoomkatheter aanbrengen: stappenplan

MediReva levert verschillende soorten externe katheters. Er zijn kleine verschillen tussen merken, maar voor de meeste kan je het volgende stappenplan gebruiken:

Stap 1: Schaamhaar knippen of verwijderen

Lange schaamharen kunnen lekkages veroorzaken. Ze zorgen dat de plakstrip minder goed plakt en er kunnen rond de haren openingen ontstaan waar urine ontsnapt. Bovendien kan het erg pijnlijk zijn als de plakstrip aan de haren ‘trekt’. Daarom is het verstandig om lange schaamharen af te knippen of de schacht van je penis te scheren.

Stap 2: Huid reinigen en drogen

Om irritaties te voorkomen was je de penis. Maak hem daarna goed droog. Zo plakt de katheter beter en houd je de huid gezond. Zorg ook dat je de eikel goed schoonmaakt (voor onbesneden mannen: ook onder de voorhuid).

Stap 3: (optioneel) Breng de plakstrip aan

Heb je een losse plakstrip? Breng die dan eerst aan. Deze gebruik je om de condoomkatheter te fixeren.

Stap 4: Rol de condoomkatheter om de penis

Houd de penis vast en rol de condoomkatheter af. Sommige merken leveren een ring die de katheter op zijn plek houdt tijdens het afrollen.

Je plakt de katheter vast met de plakstrip.

Zorg dat je wat ruimte (ongeveer 2 cm) laat tussen de eikel en het uiteinde van de condoomkatheter. Zo kan de katheter grote hoeveelheden urine beter opvangen.

Stap 5: Urinezak koppelen

Koppel de urinezak aan de katheter.

Stap 6: Urinezak vastmaken

De urinezak maak je vast om je bovenbeen of om je dij. De plek maakt weinig uit, zolang de zak maar lager zit dan de blaas. Zo kan de urine naar beneden stromen.

Stap 7: Controleer je katheter regelmatig

Zorg dat je de condoomkatheter regelmatig checkt. Let hier op:

  • Zit de katheter nog goed vast?
  • Zit er geen knik in de buis naar de urinezak?
  • Loopt de urine regelmatig naar de zak toe?

Maat condoomkatheter bepalen

Hoe beter de condoomkatheter aansluit, hoe kleiner de kans op lekkages. Er zijn condoomkatheters verkrijgbaar in verschillende diameters. Met behulp van een maatkaartje bepaal je de katheter die het beste bij je past. Er zijn ook verschillende lengtes beschikbaar.

Vragen over een condoomkatheter?

MediReva helpt al meer dan 40 jaar mensen met incontinentie door heel Nederland. Ben je benieuwd of een condoomkatheter voor jou kan werken? Of wil je meer weten over dit hulpmiddel? Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers.