Diabetes

Diabetes type 2 kun je voorkomen

Vertel / Voorkomen is beter dan genezen Gepubliceerd op 06 januari 2020 Meer dan 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Suikerziekte? Het is vooral heel zuur. Diabetes type 1 kun je niet voorkomen. Maar diabetes type 2 vaak wél. En laat dat nu juist de meest voorkomende vorm zijn. Volg deze vier tips op en verklein de kans op diabetes type 2 aanzienlijk.
Tip 1: Stop met roken
Rook je? Druk dan snel je sigaret uit. Want wie rookt vergroot de kans op diabetes met 30 tot 40%. Dat komt doordat bij mensen die roken het lichaam niet meer goed op insuline reageert. En als insuline niet meer goed kan werken, wordt de bloedsuiker te hoog.
Tip 2: Beweeg voldoende
Beweeg iedere dag een half uur. Je valt erdoor af, je verlaagt het vetgehalte in het bloed, je stimuleert de bloedsomloop en je traint je hart en spieren. Dus laat de auto staan als het kan. Neem een wat vaker de trap in plaats van de lift. En onthoud goed: alle beetjes helpen.
Tip 3: Zorg voor een gezonde leefstijl
Juist een gezond gewicht is belangrijk. Wie een paar kilo afvalt maakt al minder kans om diabetes te krijgen. Diëtiste Anita Badart vertelt hoe je vandaag nog gezonder kunt leven. Ze geeft je snelle, makkelijke en doeltreffende tips voor een gezondere leefstijl.
Tip 4: Eet gezond
Gezond eten is goed, maar wat is ook alweer gezond? We zetten het even voor je op een rij:
  • Groenten, groenten en nog eens groenten.
  • En fruit. Maar let wel op de suikers. Eet dus maar twee stuks fruit per dag.
  • Vervang verzadigd vet (boter) voor onverzadigd vet (olijfolie).
  • Noten heb je nodig: elke dag een handje ongezouten.
  • Volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst: denk aan de vezels.
  • Ga vooral voor magere en halfvolle melkproducten.
  • Drink water en thee, en laat frisdranken staan.