Diabetes

Wie zoet is krijgt lekkers

Vertel / Snaaigoed Gepubliceerd op 05 december 2019 Guilty óf pleasure? Heerlijk die donkere winterdagen. Lekker op de bank met een goed boek of voor een spannende film met iets … zoets, hartigs of vloeibaars. Drie smultips om de winterdagen door te komen, ook als je diabetes hebt.
  1. Volkoren lekkernijen

Banketstaven doen pijn aan de bloedsuikerspiegel. Maar wat is er mis met een winterzoete mandarijn of sinaasappel? Of een snacktomaat. Oké, het past niet goed bij stomende thee. Koek en gebak bevatten natuurlijk veel suiker en calorieën. Maar er zijn twee manieren om tóch te genieten van al dit zoets: neem kleine porties en geniet er extra veel van. Of nog beter: maak een eigen variant, zoals volkorenmuffins. Dan heb je de suikers zelf onder controle!

  1. Hartig. Supersnacks

Snacken als je diabetes hebt: het lijkt niet eenvoudig. Maar gelukkig zijn er genoeg hartige hapjes waarvan je kunt genieten wanneer je warm onder een kleedje ligt. Een lekker gekookt eitje bijvoorbeeld. Of een handje noten: gezond én lekker. Of popcorn, ook nog leuk om zelf te poppen. Of smeer anders een volkoren rijstwafel met pindakaas of volkorencrackers met magere kaas en hummus. Ja, er zijn meer dan genoeg snacks om de winter mee door te komen.

  1. Dorstig. Zeg nein tegen glühwein

Aan de glühwein? Drink alleen alcohol wanneer je bloedsuikerwaardes onder controle zijn. Koolhydraten in alcohol verhogen namelijk je bloedsuikers, maar na een paar uur treedt er juist een verlagend effect op. Probeer ook een alcoholvrij biertje (maar let dan wel op de suikers). Of maak je (prik)water spannender door er wat frambozen en munt bij te doen. Een gin-tonic, zonder gin en zonder tonic. En ach, wie lust er nou écht glühwein? Thee is ook warm en past beter bij die volkorenmuffins die je zelf hebt gemaakt.

Bron: Diabetesfonds