Diabetes

6 leefregels om je bloedsuiker stabiel te houden

Vertel / 6 leefregels voor een stabiele bloedsuikerspiegel Gepubliceerd op 13 december 2020 Wat is het effect op je bloedsuikerwaarden als je een pizza salami eet? En wat als je in plaats daarvan volkorenrijst met zalm eet? Door gezond en actief te leven, kun je pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel vermijden. Dat voorkomt lekkere trek, energiedipjes en verkleint de kans op diabetes type 2. Daarom zes leefregels om je bloedsuiker stabiel te houden.
1. Volkoren pasta, rijst en brood
In volkoren producten zitten veel vezels die voorkomen dat je bloedsuikerspiegel te snel stijgt. De niet-volkoren varianten zitten vol snelle koolhydraten die juist zorgen voor een piek. Kies dus liever voor een volkoren product.
2. Eet regelmatig
Eet je drie hoofdmaaltijden per dag en maximaal vier keer iets tussendoor dan verdeel je de koolhydraten goed over de dag. Hierdoor stijgt je bloedsuiker niet te snel.
3. Gebruik geen of minder alcohol
Alcohol in combinatie met insuline verhoogt de kans op een hypo – zelfs als het al uren geleden is dat je een glas wijn of bier hebt gedronken. Laat alcohol dus zoveel mogelijk links liggen.
4. Suikervrij leven
Laat suiker, sap, koek en snoep liever staan. Ze zitten niet alleen vol calorieën, maar zorgen voor een directe stijging van je bloedsuikerwaarden. Dat je een suikervrij leven ook een feestje kan zijn, laat Jessica Mendels je zien. Laat je inspireren door haar lekkere en suikervrije recepten.
5. Veel groenten
Groenten zitten niet alleen vol vezels, maar ook andere gezonde voedingsstoffen die voorkomen dat je bloedsuikerspiegel stijgt.
6. Kom in beweging
Naast gezond eten is vooral beweging heel belangrijk voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Door te bewegen zorg je dat de cellen in je lijf beter reageren op insuline. Het helpt je bloeddruk en cholesterol te verlagen en voorkomt overgewicht.