Stoma

Zonder te klagen en met veel liefde

Vertel / Dat verdient een MediReva-giftbox! Gepubliceerd op 04 oktober 2019 Met veel zorg en aandacht verzorgt Gabie (46) al jarenlang dag en nacht haar moeder. Iets waar schoonzus Sissel (52) veel respect voor heeft. Hoogste tijd voor een hart onder de riem – aan de hand van een grote mand vol leuke cadeautjes.
Sissel: “Met veel kennis en kunde verzorgt mijn schoonzus de stoma van haar moeder Greet. Ze heeft daar echt gouden handen voor. Dit doet ze al jaren, dag en nacht. Greet heeft het Caudasyndroom. Dit is een aandoening waarbij de wervels inzakken, met als gevolg een partiële dwarslaesie. Hierdoor zit ze in een rolstoel. Daarnaast heeft ze ook Alzheimer en artrose. Ze kan zichzelf al jaren niet meer zelf verzorgen. Zodoende helpt Gabie haar met haar stoma. Maar ook met douchen, aankleden en noem maar op. En dat alles zonder te klagen en met veel liefde. Eens in de maand komen de dames van de thuiszorg een weekend langs om de zorgtaak van Gabie over te nemen. Dan heeft ze van vrijdag- tot zondagavond even ‘vrij’ en rust. Maar verder staat ze bijna elke dag van het jaar voor haar moeder klaar.”

“Met geduld, respect en liefde hebben we ons hier als familie doorheen weten te slaan”

“Die dagelijkse verzorging kan ze op zich nemen, omdat we met z’n allen in een omgebouwde boerderij wonen. Iedereen heeft daarin zijn eigen woongedeelte. Zo wonen Gabie, haar man Pascal en hun drie kinderen in het boerderijhuis. In de oude varkensstal woont Greet, en ik woon met mijn man Frans op de hooizolder. Natuurlijk was dat voor mij in het begin even wennen. Frans en ik hebben elkaar pas op latere leeftijd ontmoet, in 2010. Toen hadden Gabie en hij al besloten om samen voor zijn moeder te zorgen. Dat vond ik heel mooi, maar het was een situatie waaraan ik moest wennen. Ik was een volwassen vrouw en had mijn eigen leven. Ik wilde niets liever dan bij mijn man wonen. Maar ik kreeg daar ook meteen zijn hele familie bij. Inmiddels zijn we alweer negen jaar verder en is onze band heel sterk. Doordat iedereen zijn eigen plek in huis heeft, werkt het goed en voelt iedereen zich thuis. We lopen ook niet non-stop bij elkaar binnen, kunnen open praten. Ook belangrijk: we hebben hetzelfde doel voor ogen en laten elkaar vrij. Dat neemt niet weg dat ik het bijzonder blijf vinden wat Gabie allemaal voor haar moeder doet. Ze verdient zo’n verwenpakket dan ook enorm!”

“We hebben een goede balans gevonden om de zorg te delen”

Gabie: “Ontzettend lief wat Sissel had gedaan! Maar ik heb het pakket eigenlijk direct met haar en Frans gedeeld. Want ook zij helpen met de verzorging van mijn moeder. Als ik bijvoorbeeld een was draai en daarna in de droger stop, neemt Sissel de was mee uit de droger. Vouwt het op of begint met het strijken van zakdoeken. Dat is het voordeel van onze manier van wonen: we kunnen de zorg perfect verdelen. Inmiddels vormen we echt een geoliede machine met z’n allen. We hebben een goede balans gevonden. Als ik het allemaal alleen moest doen, zou ik het zeker niet volhouden.
Mijn moeder heeft altijd al een sterk karakter gehad. Ze heeft tien kinderen op deze wereld gezet en was echt de matriarch van de familie. Ze had graag de touwtjes in handen en was sterk aanwezig. Dat was voor Sissel vast niet altijd makkelijk. Zeker ook omdat ze opeens bij haar schoonfamilie kwam te wonen. Maar het fijne is dat het wel werkt, doordat we steeds overal eerlijk en open over praten.”
“Sinds een aantal jaar heeft mijn moeder ook de ziekte van Alzheimer. Daardoor kan haar karakter grillig zijn. Zo heeft ze lange tijd gehad dat ze erg boos en opstandig was. Toen maakte ze veel kwetsende opmerkingen. Dat was best pijnlijk en het maakte de verzorging extra zwaar. Maar met geduld, respect en liefde hebben we ons hier toch doorheen weten te slaan. Tegenwoordig toont mijn moeder steeds vaker haar dankbaarheid. Dan zegt ze: ‘Ik heb het echt veel beter dan menig ander van mijn leeftijd.’ Dat is zo lief om te horen. Ik ben blij dat ze nu weer wat milder is geworden, ook voor haarzelf. Haar leven is vrediger, de harde kanten ebben langzaam weg. Het is fijn dat we dit met z’n allen voor haar kunnen doen.”
Giftbox voor Fred
Het leven van Lia en Fred liep niet zoals verwacht. Lia heeft weleens tegen Fred gezegd: ‘Ik begrijp het als je me verlaat. Hier heb je niet voor getekend.’ Maar Fred wilde daar niks van weten. Lia verraste hem met de Giftbox, lees hier hun verhaal.
Ken jij ook iemand die wel een extraatje verdient? Geef hem of haar op via vertel@medireva.nl.