Lifestyle

Alles vanuit liefde

Vertel / Getrouwd in voor- en vooral veel tegenspoed Gepubliceerd op 22 augustus 2019 Lia Sierevogel (61) lag de afgelopen zeven jaar meer in het ziekenhuis dan dat ze thuis was. Al die tijd week haar man Fred (71) niet van haar zijde. Tijd om hem in het zonnetje te zetten met de MediReva-giftbox!
Lia: “Drie weken nadat Fred me in 2011 ten huwelijk vroeg kreeg ik slecht nieuws. Baarmoederhalskanker. Een klap in ons gezicht. We hadden zo veel plannen voor de toekomst. Maar in één keer zag ons leven er totaal anders uit. Snel daarna werd ik geopereerd: alles moest eruit. Een heftige operatie van acht uur lang. Die verliep goed, alleen bleek daarna dat de kanker ook in mijn lymfeklieren zat. Er volgde een intensief en zwaar traject vol chemo en bestralingen. Gelukkig had het effect: na maanden was ik schoon verklaard. Maar mijn lijf en geest waren gebroken.”
Het begin van het einde
“Toen ik na een revalidatieperiode eindelijk weer een beetje meer energie had, brak mijn bekken toen ik op de fiets wilde stappen. Door de bestraling waren mijn botten zo broos geworden dat ze waren geknapt. Dat was het begin van het einde. De ene zware operatie na de andere volgde. En daarna verbleef ik standaard weken in een revalidatiekliniek. Dagen, weken, maanden verbleef ik van huis. Steeds weer werd geprobeerd op mijn bekken te repareren, maar de botten wilden niet aangroeien.”

“Alles komt op Freds schouders terecht, wat hij doet zonder te klagen. Ontzettend bijzonder!”

Lia
Start van euthanasietraject
“Jaren gingen voorbij waarin ik niet of nauwelijks kon lopen en dagelijks ontzettend veel pijn had. Ook nu nog: ik slik dagelijks zware medicatie. En helaas komt er geen verbetering. De botten in mijn bekken groeien niet meer aan. Vorig jaar heb ik daarom een euthanasietraject aangevraagd. Van mij hoeft het op deze manier niet meer. Daarom is het wachten tot mijn lijf metaal moe is. Zodra dat het geval is en de platen vervangen moeten worden, is het over.”
Grote steun en toeverlaat
“Al die heftige jaren is mijn man er voor me geweest. Altijd als ik in het ziekenhuis of de kliniek was, was hij erbij. Er komt zo veel op zijn schouders terecht en hij doet alles zonder te klagen. Dat vind ik heel bijzonder. Zeker omdat ons leven totaal anders is verlopen dan we hadden gedacht dan toen hij me ten huwelijk vroeg. Ik heb weleens gezegd: ‘Ik begrijp het als je me verlaat. Hier heb je niet voor getekend.’ Maar daar wil hij niets over horen. Ik gun mijn man de wereld en ben hem zo ontzettend dankbaar voor alles. Hij is mijn steun en toeverlaat. Als er iemand is die deze giftbox verdient, is hij het.”

“Dat ik er tijdens al die rampspoed voor Lia was, vind ik niet meer dan normaal”

Fred
Fred: “Het plan was om jaarlijks mooie reizen te maken met z’n tweeën. Maar helaas is het leven niet verlopen zoals we dat hadden gedacht. Dat ik er tijdens al die rampspoed voor Lia was, vind ik niet meer dan normaal. We zijn getrouwd in voor- en tegenspoed. Natuurlijk is het best zwaar. Ik sta letterlijk langs de zijlaan als Lia weer in het ziekenhuis ligt. Dan kan ik niets anders doen dan naast haar zitten en het haar zo gemakkelijk mogelijk maken. Het is heel moeilijk om zo machteloos te zijn. Dat maakt me soms boos en vaak verdrietig. Maar gelukkig zijn we heel open naar elkaar toe en spreken we dingen direct uit. Dat is fijn en noodzakelijk om alles te kunnen verwerken.”
Alles doen vanuit liefde
“Als ik mijn hoofd even wil leegmaken, spring ik op mijn elektrische fiets. We wonen in Middelburg, en dan fiets ik naar Vlissingen toe waar ik vandaan kom. Even de boulevard op, een uurtje met mijn hoofd in de wind. Daarna heb ik het gevoel dat ik alles weer aan kan. We doen alles om het zo goed mogelijk samen te redden. Naar de toekomst kijk ik niet te veel. Ik weet wat er komt, maar denk daar niet dagelijks aan. Liever focus ik me op onze kleine uitjes samen. Daar geniet ik van. Zoals de middag dat ik de giftbox mocht ontvangen. Dat was zo’n leuke ervaring. Ontzettend lief van Lia! Al had het niet gehoeven; ik doe alles met liefde.”
Een extra bijzondere giftbox
Benieuwd naar waarom dochter Natasja haar moeder Annie verraste met de giftbox? Lees hun verhaal hier.