Lifestyle

Cadeau van boven

Vertel / Een opstekertje in een moeilijke tijd Gepubliceerd op 12 juli 2019 Annie van de Kerkhof (70) zorgde ruim vijf jaar lang voor haar zieke man Jan. Inmiddels is hij overleden. En gaat Annie door een moeilijke tijd. Een extra goede reden om haar eens te verrassen met cadeautjes, vindt dochter Natasja (48).
“Al die tijd was mijn moeder daar”
Natasja van de Kerkhof (48): “Mijn vader is vijfeneenhalf jaar ziek geweest. Al die tijd was mijn moeder daar. Samen lachen, samen huilen. Samen teleurstellingen meemaken, samen even hoop hebben. Dag in dag uit zorgde ze voor hem. Medicijnen innemen en mee naar doktersafspraken en ziekenhuizen. Met hem wakker liggen, naast hem zitten bij de chemo. Maar ook zijn stoma verzorgen en zalfjes smeren. Ze deed het allemaal met liefde.”
Een verrassing namens ‘ons pap’
“Mijn vader heeft mij zelf gevraagd de giftbox voor mijn moeder aan te vragen. ‘Meid, die zou je moeder moeten krijgen’, zei hij eens. ‘Want moet je kijken hoelang ze al voor mij zorgt. Schrijf jij maar een berichtje aan MediReva. Jij kunt dat vast beter dan ik.’ Een halfjaar geleden is mijn vader helaas overleden. En ik moet zeggen: hij had gelijk. Mijn moeder verdient die giftbox. Ze gaat door een moeilijke tijd nu mijn vader er niet meer is. Wat mooi dat ik haar nu namens mijn vader alsnog kan verrassen!”
Opstekertje in een moeilijke tijd
“De afgelopen jaren was het prachtig om te zien hoe sterk de band tussen mijn ouders was. Ze stonden altijd voor elkaar klaar, en daarnaast ook voor mijn broer en mij. Mijn vader zei altijd dat we door moesten gaan en niet te lang moesten blijven stilstaan bij het verdriet. Mooi gezegd, lastiger om te doen. Ook vroeg hij mij en mijn broer voor onze moeder te zorgen. Maar hoe vaak ik ook kom, ik kan mijn vader niet vervangen. Haar verdriet doet mij verdriet. Met deze verrassing wil ik haar bedanken voor die jarenlange, trouwe zorg. Maar ook een opstekertje geven in deze moeilijke tijd.”
“Het is net of Jan van boven nog iets naar mij stuurt”
Annie van de Kerkhof (70): “Wat een prachtig cadeau stond daar voor mijn neus. Het ontroert me erg dat mijn man dit nog voor mij bedacht heeft. Het lijkt misschien of de giftbox te laat komt. Maar eigenlijk is het juist heel bijzonder. Zo is het net alsof Jan van boven nog iets naar mij stuurt. Daar springen de tranen van in mijn ogen.”
Naast zorgen ook mooie momenten
“Mijn man en ik deden alles samen. Ziek zijn dus ook. Hij vond het fijn als ik overal mee naartoe ging, meeluisterde met wat de dokters zeiden, meekeek met wat ze allemaal deden. De laatste jaren kon hij zelf steeds minder en kwam de zorg op mijn schouders terecht. Natuurlijk deed ik wat ik kon. En ik zou het zo weer doen! Tijdens zijn ziekte hadden we naast alle zorgen ook nog veel mooie momenten. Zo zei hij na een scan in het ziekenhuis onderweg naar huis: ‘Kom, we gaan op vakantie!’ En toen ik protesteerde, zei Jan: ‘Nee, we gáán! Als we vrijdag vertrekken, zijn we precies op tijd weer terug voor de uitslag.’ Dat soort dingen wilde hij echt nog voor mij doen. Het was een bijzondere en lieve man. Hij lachte altijd en keek naar wat er nog wél kon. Hij zette zijn ziekte nooit op nummer één. Nu is hij er niet meer. Het is stil in huis. Maar ik voel me rijk met mijn kinderen en kleinkinderen. Ze bellen of appen me elke dag en komen veel langs. En nu heeft Natasja dit weer geregeld… Wát een superdochter!”
40 jaar MediReva = 10 x verrassen!
Omdat MediReva dit jaar 40 jaar bestaat, geven we maar liefst tien giftboxen weg! Lees hier het verhaal van Eelke en Lobke.