Lifestyle

4 x tips voor vliegen met een stoma

Tip 1: Vraag op tijd machtigen aan voor je stoma en medicatie
“Voor reizen naar het buitenland is soms een medische verklaring nodig. Voor zowel het stomamateriaal als bepaalde medicatie. Deze moet je aanvragen bij een medisch specialist. Regel dit papierwerk op tijd, zodat alles ruim voor vertrek geregeld is. Houd er ook rekening mee dat bepaalde autoriteiten eigen regels hebben omtrent invoer van verboden middelen. Dit geldt ook bijvoorbeeld voor Dubai. Hierop staan andere ingrediënten dan op de (standaard) internationale lijst van verboden middelen.”
Tip 2: Verdeel je materialen en medicijnen over verschillende koffers
“Stop niet alle stomamateriaal en medicatie in één koffer. Mocht deze kwijt raken, dan heb je op plaats van bestemming altijd nog een voorraadje in de andere koffer zitten. Informeer van tevoren bij de luchtvaartmaatschappij ook goed wat wel en niet mee mag in je handbagage. Ik hoorde pas in het vliegtuig van de stewardess dat ik mijn naalden en spuiten voor mijn onrustige darmen best had mogen meenemen aan boord.”
Tip 3: Neem reservekleding mee in je handbagage
“Houd er rekening mee dat ze je bij de douane uit de rij kunnen pikken om te fouilleren. Stel je hierop in, dan is de schrik minder groot. Krijg je tijdens het fouilleren een ongelukje? Dan is het prettig om een setje schone kleding in je handbagage te hebben. Je koffer is namelijk al ingecheckt.”
Tip 4: Plan het ideale reismoment
“Ander eten, ander ritme. Reizen kan een flinke aanslag zijn op je lichaam. Heb je hier veel last van? Kies je vlucht en bestemming dan zorgvuldig uit. Geen nachtvluchten of bestemmingen met een groot tijdsverschil. Dat maakt dat je minder lang last houdt van vermoeidheid. Zowel op vakantie als eenmaal weer thuis.”