Lifestyle

“We hebben volop genoten en kunnen er weer tegenaan!”

Vertel / Ticket boeken en gaan! Gepubliceerd op 25 juni 2019 Na een paar jaren vol gezondheidsproblemen waren Angelique Bax (51) en haar man Wim toe aan vakantie. Onlangs vlogen ze naar hun zoon in Dubai. Het was niet makkelijk om met een stoma en flink wat medicatie de Arabische stad binnen te komen. Maar: de reis was het waard.
Angelique: “Vier jaar geleden vertrok onze zoon Bryan (27) naar Dubai. Hij had daar een baan gevonden als personal trainer. Zijn leven in Dubai kenden wij alleen via Skype. Hem opzoeken was geen optie. Dat had onder andere te maken met het ongeluk van mijn man Wim. Kort na Bryan’s vertrek werd Wim op de fiets geschept door een auto. Een zware operatie en ruim twee jaar revalideren volgden.”
Toe aan een verzetje
“Waar Wim altijd de spil in huis was, waren we nu allebei patiënt. Ik heb colitis ulcerosa, een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Ondanks mijn stoma ben ik nog vaak ziek. Wim hield de boel draaiende als ik in het ziekenhuis lag of thuis op bed. Nu moest ik voor hém zorgen. Dat vergde veel van mijn gezondheid. Samen vielen we in een zwart gat. Dingen liepen niet zoals we gewend waren en we modderden maar wat aan. Nu niet bepaald bevorderlijk voor je relatie. We hebben nog nooit zoveel op elkaar gefoeterd als in die tijd. Vorig jaar september waren we er allebei klaar mee. We konden wel een verzetje gebruiken. Even weer quality time samen en eindelijk Bryan opzoeken. Hoe we het allemaal zouden regelen? ‘Dat zien we dan wel. Maar we boeken een ticket en gáán’, zeiden we tegen elkaar.”

“We besloten: we boeken een ticket en gáán gewoon!”

Strenge buitenlandse regelgeving qua medicatie
“Even op en neer naar vliegen met een stoma en een apotheek aan medicijnen… Dat gaat niet zomaar. De regelgeving omtrent medicatie is in Dubai heel streng. Paracetamol met codeïne staat bijvoorbeeld op de lijst met verboden middelen. Ik heb al mijn medicatie aan een grondige inspectie onderworpen. Zitten er ingrediënten in die op de internationale lijst van verboden midden staan? Dubai hanteert daarnaast ook nog een eigen lijst. Samen met de apotheek heb ik die doorgenomen. Mijn huisarts schreef een verklaring omtrent mijn medicijngebruik en voor mijn steunband en stomamateriaal moest ik aparte machtigingen regelen. Het papierwerk was erg stressvol. En ik liep tegen een hoop bureaucratie op. Eén handtekening op de verkeerde plek en je kunt opnieuw beginnen. Maar het kwam op het nippertje goed. Op woensdag vlogen we en op dinsdag had ik alles binnen.”
Stoma-ongelukje tijdens het fouilleren
“In het ziekenhuis hadden ze me gelukkig goed voorbereid op de reis. ‘Weet dat er een grote kans is dat ze je er bij de douane uitpikken om te fouilleren’, waarschuwde mijn stomaverpleegkundige. Als ik dit niet had geweten, was ik me kapot geschrokken. Want ik werd inderdaad uit de rij gepikt en naar een aparte fouilleerruimte begeleidt. Hier moest ik al mijn kleding omlaag doen en de steunband van mijn stoma af. Gelukkig had ik een extra setje schone kleding in mijn handbagage zitten. Want tijdens het fouilleren kreeg ik een ongelukje. Een gouden tip voor iedereen die reist met een stoma. De vlucht zelf verliep oké. Zo lang stilzitten in een krappe vliegtuigstoel is natuurlijk niet ideaal voor de doorstroom van je stoma. En mezelf verschonen in het kleine toilet was even behelpen. Maar het lukte!”

“Mezelf en mijn stoma in het vliegtuigtoilet verschonen was even behelpen. Maar het lukte!”

Weer volop energie dankzij de vakantie
“Van het weekje vakantie in Dubai hebben Wim en ik volop genoten. Het was een onvergetelijke ervaring! De pracht en praal van de stad met witte stranden, enorme shoppingmalls en imposante gebouwen. Heerlijk Chinees en Italiaans eten bij Michelinsterren-restaurants en dineren in de woestijn. Ervaringen om te nooit vergeten! Net als ons bezoek aan het opvangcentrum voor schildpadden. Maar waar ik het meest van heb genoten? Om met eigen ogen te zien hoe Bryan daar woont. Als een echte local liet hij ons Dubai ervaren. Ik heb nu een levendig beeld bij zijn verhalen. Dat maakt onze Skype-gesprekken zo veel fijner. De afstand voelt minder groot, ondanks dat hij nog even ver weg zit. Ik heb meer rust nu ik weet dat hij en zijn verloofde het goed hebben daar. Ook voor mijn eigen relatie was de vakantie goed. Wim is nog steeds niet de oude. Maar we hebben wel hernieuwde energie opgedaan. We kunnen er weer tegenaan!”
Reizen met een stoma? De tips van Angelique helpen je verder!