Diabetes

Leven met diabetes

Vertel / Leven met diabetes Gepubliceerd op 14 januari 2020 Spuiten, meten, bewegen, eten. Wie diabetes heeft, is elke dag met de ziekte bezig. Hoe voelt dat?
Wat is diabetes ook alweer?
Diabetes is een stofwisselingsziekte. Je lichaam heeft te weinig insuline (type 2) of maakt het hormoon helemaal niet meer aan (type 1). En insuline regelt de bloedsuikerspiegel. Vandaar dat diabetes soms suikerziekte wordt genoemd. Er is ook nog een derde diabetes-soort: zwangerschapsdiabetes. Als vrouw krijg je dan een baby én diabetes. Gelukkig verdwijnen de bloedsuikerspiegelklachten na de geboorte. Maar het is wel een waarschuwing: diabetes type 2 ligt op de loer.
Hoe is het om diabetes type 1 te hebben?
Zweten, rillen, duizelig: dat voel je als je bloedsuikerspiegel te laag is. Is deze juist te hoog en raak je in een hyper? Dan krijg je enorme dorst, moet je veel plassen of je wordt misselijk.

Daarkunjenietomheen.nl stopte drie influencers in een stuntvliegtuig en liet ze over de kop gaan en een vrije val meemaken. Zo voelt het dus als je een hypo of een hyper krijgt! Een geslaagde stunt.

Weten hoe het is om zwangerschapsdiabetes te hebben?
Een te snel groeiende baby is een van de symptomen van zwangerschapsdiabetes. Bij Marieke Hoogenhouts constateerde de verloskundige bij de twintigwekenecho een flinke dame. Ze liet haar bloed prikken en bleek inderdaad zwangerschapsdiabetes te hebben. Vanaf dat moment moet ze vier keer per dag prikken om haar glucosewaarden te checken. Hoe hoger en onstabieler de bloedsuikerspiegel, hoe slechter het is voor de baby. Inmiddels is baby Mia geboren. Afgezien van de voorspelde suikerdip is ze helemaal gezond. Lees hoe het nu met Marieke en Mia gaat.
Ervaren wat het is om diabetes te hebben?
Doe de Suiker Challenge en eet een week geen suiker. Wist je dat we gemiddeld elke dag bijna twee keer zoveel suiker binnenkrijgen dan goed is voor ons? Gemiddeld eten we zo’n 28 suikerklontjes per dag! En dat verhoogt natuurlijk de kans op diabetes type 2 en andere ziektes. Ook een weeklang alle toegevoegde suikers uit de weg gaan? Ga de uitdaging aan. Laat je inspireren door instagram.com/mindersuiker/. Heb je de smaak te pakken, dan kun je je ook inschrijven voor de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds.
Een film kijken met diabetes in de hoofdrol?
Wees gewaarschuwd, want is het geen zoetsappige kijktip: Panic Room. Als inbrekers het in deze thriller hebben gemunt op een zwaarbeveiligde kamer, sluiten Meg (Jodie Foster) en Sarah (Kristen Stewart) zichzelf op in de panic room. Sarah lijdt aan diabetes en krijgt een hyper. En haar injectiespuit? Die ligt buiten de kamer… Hoe dat afloopt? Bekijk het via iTunes, Google Play of Pathé Thuis.
Voorkomen is beter dan genezen
Diabetes type 1 kun je niet voorkomen, maar diabetes type 2 vaak wél. Vier tips op een rij.