Interview

Jeannine: “Mijn moeder heeft ontzettend veel humor en lef”

Vertel / “Ik heb alles gedaan wat ik wilde doen en ’t was fantastisch” Gepubliceerd op 28 juni 2019 De bucketlist van Leny is rond. Ondanks dat ze vorig jaar noodgedwongen een pauze moest inlassen vanwege blaaskanker, zijn al haar tien wensen werkelijkheid geworden. Van een lesje bootcamp tot motorrijden en graffiti spuiten. Dochter Jeannine ging mee als fotograaf.
In 2017 vertelden Leny en Jeannine aan MediReva alles over het idee achter Leny’s wensenlijstje. Hoe hebben ze de afgelopen twee jaren beleefd?
Leny (80): “Vorig jaar maart werd er bij mij blaaskanker geconstateerd. Na zes chemospoelingen en een zware operatie gaat het nu gelukkig weer goed met mij. Mijn bucketlist stond even flink stil, maar ondertussen heb ik alles gedaan wat ik wilde doen. Zoals leren planken, iets wat ik mijn kleindochter altijd zag doen. Of als een deftige dame aan de bar zitten en rode wijn drinken. Dat plaatje zag ik altijd in films. Met een mooie hoed op, rode lippenstift en clipoorbellen in. De eerste keer in mijn leven dat ik oorbellen droeg. Het was net lunchtijd en het restaurant stroomde vol. ‘Kijk die madame daar’, moeten de andere gasten hebben gedacht.

“Ik heb gedaan wat ik wilde doen en het was geweldig!”

Leny

Mijn laatste wens was motorrijden. Op mijn zeventiende had ik voor het laatst bij mij vader achterop de motor gezeten. Nu mocht ik met een vriend van Jeannine mee.
De kleinkinderen zwaaiden me uit op straat. Dat was lachen geblazen natuurlijk, oma op de motor in een leren jas met een Guns N’ Roses-shirt. Ik vond het prachtig: de snelheid, het geluid van de motor.
Ik ken niemand van mijn leeftijd die dit soort dingen ook zou durven. Maar je moet doen wat je nog kunt, leeftijd speelt daarbij geen rol. En doe het vooral met iemand samen, zoals wij. Dat scheelt ook.
Mijn wensenlijst is nu rond. Het is mooi geweest. Nu ik ouder word en last heb van reuma, hoeft het niet meer zo groots en gek. Ik heb gedaan wat ik wilde doen en het was geweldig. Nu geniet ik van de kleine, dagelijkse dingen. Elke dag en half uur wandelen, handwerken of spelletjes spelen op de iPad.  Die dingen zet ik niet op een lijstje”.
tell image 1
tell image 2
Jeannine (54): “Na de plotselinge dood van mijn vader vroeg ik aan mijn moeder: ‘Mam, zijn er nog dingen die je zou willen doen?’ Zo is het idee voor de bucketlist ontstaan. Ze kwam niet met extreme, onbetaalbare wensen, maar  met uitvoerbare ideeën. Geïnspireerd op wat ze zag op tv of bij de kleinkinderen. Zou dat ook iets voor mij kunnen zijn?
Zo zat ze opeens een uurtje achter de kassa bij Albert Heijn en spoot ze graffiti in een fietstunnel. In een hoodie met capuchon. Normaal is ze een heel nette dame van tachtig, maar zodra ze een ‘pakkie’ aantrekt zit ze helemaal in haar rol. Fantastisch!
Toen mam ziek werd, verdween haar wensenlijst compleet naar de achtergrond.  We dachten ook niet: we moeten nu snel alles afvinken. Daar waren we gewoon simpelweg niet mee bezig, alle aandacht ging naar de behandeling en haar herstel.
Eenmaal opgeknapt, begon ze zelf over het verwezenlijken van haar laatste wensen. Ze had er echt weer zin in!

“Zodra ze een ‘pakkie’ aantrekt, zit ze helemaal in haar rol. Fantastisch!”

Jeannine

Onze band was altijd al sterk, maar ik heb hierdoor ontdekt dat mijn moeder een ontzettend goed gevoel voor humor heeft en veel lef. Dat heb ik nooit geweten. Ze is zo creatief en stoer. Hoe ze zelf alle wensen bedacht en regelde en daarbij de mooiste kleding zocht.
Het meest bijzondere moment was haar zien zitten achter op de motor. Die grote glimlach, dat plezier. Ze leek wel vijftien jaar jonger. De foto’s wil ik bundelen in een boek, als cadeautje voor mijn zussen. Met een handgeschreven verhaal van mijn moeder erbij. Een mooie herinnering.
Natuurlijk ga ik onze avonturen missen, maar we doen nog genoeg andere leuke gingen samen. Rumikubben bijvoorbeeld. We zijn allebei competitief ingesteld, dus er is nog een flinke strijd te voeren!”
Heb jij net zoals Leny ook nog een bijzondere wensenlijst? Log in en deel wat er bovenaan jouw bucketlist staat.