Lifestyle

Samen veel lol maken

Vertel / Een bucketlist opstellen Gepubliceerd op 12 juli 2018 4 x bijzondere wensen uitgevoerd door moeder (78) en dochter (52).

In 2010 overleed plotseling de man van Leny den Boer-Linssen (78). Zij en haar dochter Jeannine (52) realiseerden zich: waarom je dromen uitstellen? Ze stelden een lijstje op met dingen die Leny nog graag wil doen. Elke zondag werken moeder en dochter deze zogenaamde ‘bucketlist’ af.

Jeannine: “Ik ben niet de dochter die meegaat naar de dokter. Dat doen mijn zussen gelukkig al. Ik ben er meer voor de lol. Elke zondag kom ik langs. Dan gaan we iets leuks doen of gewoon een spelletje spelen. Een jaar na de dood van mijn vader zei ik tegen mijn moeder: ‘Je ziet nu hoe snel het afgelopen kan zijn. Heb jij dingen die je echt nog zou willen doen?’ Uiteindelijk maakten we samen een bucketlist. Daarop stonden dingen die mijn moeder nog nooit had gedaan, maar graag wilde doen.”
Opgedirkt achter het stuur
Elke keer als er een punt van de bucketlist wordt afgewerkt, wordt Leny in stijl door haar dochter gefotografeerd. “Ik maak mijn moeder dan op. En zorg voor passende accessoires, kleding en dergelijke. Ik ensceneer dan net alsof het echt is.” De eerste uitdaging? Autorijden. Jeannine: “Dat had mijn moeder nog nooit gedaan. Dus wij op een zondagmorgen in mijn auto naar een afgelegen industrieterrein. Mijn moeder achter het stuur in mijn Kia. Ik had haar opgemaakt en zo’n typisch Grace Kelly-sjaaltje omgedaan. Zonnebril op, handschoentjes aan. Toen heb ik mooie glamourfoto’s van haar achter het stuur gemaakt. Nee, echt gereden heeft ze niet. Maar ik heb wél de motor aangezet om haar dat gevoel te geven.”

“Ik was verschrikkelijk bang. Autorijden is echt helemaal niets voor mij!”

Werken als caissière
Nog  een wens van Leny: kassameisje bij de Albert Heijn zijn. Leny: “Dat heeft me altijd zo leuk geleken. De klantencontacten, mensen helpen. Ik heb vroeger in een hotel gewerkt als kamermeisje. Maar toen ik getrouwd was, moest ik stoppen. Dat was toen nu eenmaal zo.” Jeannine: “Eén van mijn zussen werkt in een AH-winkel, en dat filiaal wilde direct meedoen. Mijn moeder kreeg bedrijfskleding aan en hup, daar ging ze. Leny: “Ik ben natuurlijk niet zo snel als die vaste meiden. Maar het was op een zondagmorgen, dus dat hoefde niet. Ik vond het erg leuk.”
tell image 1
tell image 2
Stiekem graffiti spuiten
Eén van de leukste activiteiten volgens Leny? Graffiti spuiten. “Daar ben ik altijd in geïnteresseerd geweest. Mijn man was schilder en mijn familie had een schildersbedrijf. Jeannine en ik hebben op zondagmorgen een stil fietstunneltje gezocht. Daar heb ik mijn naam op de muur gespoten. Natuurlijk er weer snel afgehaald. Stel je voor dat de politie erachter komt dat ik dat heb gedaan! Maar ik vond het leuk om te doen. Ik voelde me hartstikke hip. Als ik nu graffiti zie, maakt het me vrolijk. Het kleurt de boel op. Ik begrijp nu hoe leuk het is om te doen.”
Tatoeage op de arm
Na de graffiti was de volgende wens minstens zo ‘rebels’: een tatoeage van een draak. “Nee, hij staat niet meer”, lacht Leny. “Het was geen echte tatoeage, maar een namaak. Maar ik heb ‘m wel twee dagen op mijn arm gehad. Ik vind het eigenlijk niet mooi. Maar mijn kleinzoons vonden het prachtig!” Jeannine: “Mama had een bepaald beeld van een tatooshop. Dat er alleen maar stoere, grove kerels werken. Maar ze werd in de watten gelegd en haar beeldvorming over tatoeëerders is compleet veranderd.” Leny: “En ze hebben laten zien hoe een echte tatoeage gaat. We hebben hartstikke veel lol gehad met ze. Eigenlijk is dat het belangrijkste van de bucketlist: samen heel veel lol maken!”

“Ik zei vlug dat mijn tatoeage niet echt was.”

Hoe is het nu met (de bucketlist van) Leny?
Dat vroegen wij ons ook af. Daarom sprak Vertel… in de zomer van 2019 weer met Leny en Jeannine. Lees hier het heftige, maar ook mooie vervolg van hun verhaal.