Voeding

Zo zet jij een heerlijk en gezond paasontbijt op tafel

Vertel / Het paasontbijt: genieten zonder suikers! Gepubliceerd op 09 april 2020 Een paar lekkere paasrecepten die je zonder schuldgevoel kunt eten. Klinkt als een win-winsituatie! Maar kan dat echt vraag je je misschien af? Het antwoord is kort en krachtig: ja!
Zie je het al voor je? Zo’n heerlijk gevulde ontbijttafel met paasstol, chocolade-eitjes, croissantjes, verse jus. Kun je jezelf dan inhouden? Maar waarom jezelf kwellen als het niet nodig is? Je kunt namelijk ook zelf de keuken in duiken en een paar gezondere alternatieven op tafel toveren. Maak het samen met je partner of kids, dan is het gelijk een leuke activiteit tijdens deze toch wel bijzondere Pasen zonder familie en vrienden over de vloer.
Zoete mugcake
Een mugcake? Ja echt, een cakeje in een mok. Klinkt goed toch? Het leuke is dat je oneindig kunt variëren met de vulling, zo kan het hele gezin zijn favoriete mugcake maken. En natuurlijk kan er ook gedeeld worden, het is ten slotte Pasen.

Wat heb je nodig voor de basis van één zoete mugcake?

 • 1 ei
 • 2 eetlepels havermout
 • Halve banaan
 • Theelepel bakpoeder

Prak de banaan, kluts het ei en voeg dit samen met de havermout en de bakpoeder. Je basis is klaar! Voeg hier (gezonde) producten aan toe die jij lekker vindt. Denk aan fruit, zoals blauwe bessen of aardbeien, gehakte noten of kaneel. Alles kan! Roer dit goed door elkaar en schenk dit in een ingevette mok. Zet de mugcake 2 minuutjes in de magnetron (1000 watt) of zet hem 15 minuutjes in de oven op 180 graden. Keer de mugcake om op een bordje of lepel hem zo uit de mok op.

Als je partner of kids de mugcake iets ongezonder willen maken kunnen ze bijvoorbeeld een paaseitje in het midden stoppen, zodat deze gaat smelten.

Hartige mugcake
Natuurlijk mag de hartige variant ook niet ontbreken! In plaats van een mok, kun je ook cupcake-vormpjes gebruiken of hele kleine ovenschaaltjes. Je gerecht ziet er dan extra leuk uit. Het oog wil ook wat!

Wat heb je nodig voor een hartige mugcake?

 • 1 ei
 • Peper en zout
 • Voor de vulling: groente, vleeswaren en/of kaas

Kluts het ei en voeg peper en zout toe. Vervolgens voeg je weer jouw favoriete gezonde ingrediënten toe. Bijvoorbeeld wat spinazie, een plakje ham in stukjes gesneden en wat geraspte kaas. Roer dit goed door, schenk in een ingevet vormpje of mok en verwarm 20 minuten in de oven op 180 graden.

Het hele gezin kan zich uitleven met verschillende variaties. Of maak er een mini-paaswedstrijd van: wie maakt de lekkerste?!

Zalmtaartje
Zalm mag natuurlijk niet ontbreken. Een bron van goede vetten. Een perfect product dus voor de gezonde paastafel. Heb je er al eens aan gedacht dat je brood makkelijk kunt vervangen door een stevig slablaadje? De baby romaine is hier perfect voor te gebruiken!

Wat hebben we nodig voor 4 zalmtaartjes?

 • 1 krop baby romaine

Voor de vulling:

 • Zalmsnippers (200 gram)
 • 1 klein bakje creme fraiche
 • Dille (gedroogd)
 • Eetlepel groene pesto
 • Peper en zout

Mix alle ingrediënten voor de vulling door elkaar. Snijd vervolgens de slablaadjes los en vul deze met het zalmmengsel. Makkelijker kan bijna niet toch? Serveer de zalmtaartjes op een vrolijk bord. Wedden dat het even stil wordt aan tafel als jullie deze opsmikkelen?

Dat smaakt naar meer!
Vaak kun je van een recept best makkelijk een gezonde variant maken, door 1 of 2 ingrediënten te vervangen. Kijk voor meer inspiratie bijvoorbeeld eens op de website van ‘Uit Paulines Keuken’. Wat dacht je van deze frambozen ontbijt trifle. Kijk ook eens naar dit handige overzicht van het Diabetesfonds.

Dit jaar is Pasen anders dan anders. We moeten thuisblijven en kunnen het niet vieren met familie, vrienden of andere naasten. We hopen dat je, ondanks de huidige situatie, een beetje kunt genieten van al het lekkers. Mocht je Pasen nu noodgedwongen alleen moeten doorbrengen? Denk er dan aan om met een paar mensen een online paasontbijt te organiseren. Maak allemaal wat lekkers, videobel elkaar en vertel wat je hebt gemaakt. De heerlijke geuren kunnen jullie dan niet delen, maar de gezelligheid wel!

Maak jij gebruik van drinkvoeding? Dan hebben we voor jou een aantal paasrecepten op een rijtje gezet, waarbij je je drinkvoeding gebruikt als een van de ingrediënten.