Voeding

Frans pruimentaartje met tijm

Vertel / Frans pruimentaartje met tijm Gepubliceerd op 12 november 2020 Omgekeerde appeltaart, ‘tarte tatin’, en kersencake, ‘clafoutis’, heb ik in Frankrijk leren maken van La Mamy, de oma van mijn au pairgezin. Het is een combinatie van deze twee klassiekers geworden. Je kunt het maken met appels of kersen, maar met pruimen lukt dat ook heel goed.
Bereidingstijd: [klokje 20 minuten], plus 30 minuten wachttijd

Benodigdheden voor 4 porties:

  • 6 verse pruimen, ontpit, ontveld en in schijfjes
  • 70 gr kokosmeel, plus wat extra
  • ½ theel. bakpoeder
  • ½ theel. baksoda
  • ½ theel. Chinese 5 spices-kruiden of kaneel
  • ½ theel. kruidenmix voor koek en speculaas
  • 1-2 eetl. tijm (liefst vers)
  • 70 gr zachte roomboter, op kamertemperatuur
  • 60 gr suiker
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • ¼ theel. zout
  • 125 gr Nutridrink crème vanille of Fortimel
  • 2 eetl. pruimenjam
  • Keukenhulpjes: springvorm 18 Ø, ingevet en licht bestoven met kokosmeel.

Je kunt 100 gram bloem gebruiken in plaats van 70 gram kokosmeel, maar de smaak wordt dan minder intens. Kokosmeel neemt meer vocht op dan bloem. Daarom heb je er minder van nodig.

Ga als volgt te werk
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bedek de bodem van de springvorm met de schijfjes pruimen. Meng in een kom kokosmeel, bakpoeder, baksoda, Chinese 5 spices-kruiden, koekkruiden en tijm. Mix in een tweede mengkom op hoge snelheid boter en suiker romig. Voeg het ei en zout toe. Mix op lage snelheid de Nutridrink of Fortimel kort door het beslag.

Mix de ingrediënten van beide mengkommen kort op hoge snelheid. Verdeel het beslag gelijkmatig over de pruimen. Bak de cake in het midden van de oven in ca. 30 minuten gaar. Laat de cake in de vorm 5 minuten afkoelen op een rooster. Maak met een mes de randen los van de vorm en draai deze om, zodat de pruimen aan de bovenkant liggen. Bestrijk deze met verwarmde pruimenjam, dat smeert wat gemakkelijker uit.

[Invriezen: geschikt]

Tip
Vervang de pruimen door abrikozen en bestrijk de cake met abrikozenjam.

Voedingswaarde per portie
Energie 366 kcal/1534 kJ/vet 19,2 g eiwit 8,7 g//koolhydraten 35,4 g/vezels 7,9 g/ zout 0,13 g
Allergenen: melk, lactose, ei