Voeding

“Maak er eens een shake van of lekkere koffie”

Vertel / Drinkvoeding: zo houdt Anne Marie het vol Gepubliceerd op 08 oktober 2020 Anne Marie Apeldoorn (39) gebruikt drie keer per dag medische drinkvoeding naast haar gewone eetmomenten wegens een nierziekte. “Medische drinkvoeding is mijn redding geweest en daarom lukt het me ook om het vol te houden.”
Hoe helpt medische drinkvoeding jou?
“Als kind had ik veel blaasontstekingen en pijn in mijn buik, alleen dat werd door niemand opgemerkt. Mijn gewicht schommelde constant: van dun tot extreem mager. In 2012 kwamen ze erachter dat ik maar één functionerende nier had. Ik bleek al dertig jaar met een afgestorven nier in mijn buik rond te lopen. Doordat de urine daar wel naar terugstroomde, was die in mijn lijf gaan rotten. Mijn lichaam gebruikte al mijn energie om te zorgen dat ik met één nier kon overleven. Sinds 2017 heb ik medische bijvoeding, zodat ik mijn gewicht in balans kan houden. Ook ben ik toen gaan sporten om spierkracht op te bouwen.”
Vind je het moeilijk om medische drinkvoeding te drinken?
“Nee, voor mij is het echt mijn redding geweest. Voordat ik aan de drinkvoeding zat, probeerde ik steevast extra te eten. Maar eten als het moet, gaat zo tegenstaan. Ik heb verschillende soorten drinkvoeding geprobeerd. Mijn favorieten zijn de smaken chocola en koffie. Aardbei en perzik vind ik ook goed te doen. Wat ik niet wegkrijg, zijn poederzakjes of voeding van geleiachtige substantie.”
Wat is je tip voor anderen die medische drinkvoeding krijgen?
“Maak er eens een shake of een lekkere koffie van. Mijn drinkvoeding in smaak koffie verwarm ik bijvoorbeeld en doe er dan amandelmelk bij en zo maak ik een heerlijke koffie. Of doe er wat (soja-)ijs bij, even blenden en klaar.”